[elektro-etc] kolbasz

Famulus Számítástechnika hwsw at famulus.hu
Thu Jan 7 10:48:00 CET 2010


> Az akciós füstölt kötözött lapockán és csülkön kívül
> mindennek  többezer Ft kilója

Valamibű éni kő...

De nézzük csak a házi költséget
a hús+szalonna cirka 800 Ft/kg, ha
a boltban veszed meg...a normális árut
(háztájiból saját melóval mondjuk kicsit
olcsóbb lesz de nem túl sokkal...viszont
a hús monőség biztosan jobb lesz...)

Bél, fűszerek, energia, (borocska/pálesz), stb ~200 Ft/kg
Munkaidő (darálás/keverés/töltés)
cirka 20 kg/félnap, szóval haladós...

Saját (ingyen) munkával tehát...
...cirka 1000 Ft/kg frissen a kolbi.
Sütni már jó így is...


A füstölés errefelé 150-300 Ft/kg
+ a 2X szállítás fuvarköltsége.
Házilag olcsóbb, ha van füstölő...

Ezzel és szikkasztás-füstölés súlyvesztése
okán, már olyan ~1500 Ft/kg-ra nő az ár
....készre füstölve.

Eladáskor még kell egy kis árrés is!
...és máris a 2500-... Ft/kg-nál vagyunk.


Mi kell hozzá...
Hely nagy asztallal
Húsdaráló
Tároló-Keverő edények
Kolbásztöltő
Tároló hely a készárunak

...és munkakedv :-)


> olyanokat hallani, hogy meg akarják tiltani a mosléketetést, meg a
> házivágást. Mi a helyzet valójában?

Nem teljesen így igaz...
SAJÁT használatra csak néhány
állat eü és állatvédelmi előírás van.

ELADÁSRA már szigorúbb kicsit a rendszer, de az se vészes.
Annyi kell is az üzem szerű müködés biztonságához.
Hiszen ekkor RENDSZERESEN történik a feldolgozás
és bacik nem halnak ki a két menet között, mint
néhanapján a háztájiban vágások között pl.

KJ

 



More information about the Elektro-etc mailing list