[elektro-etc] Kenyersutes
jhidvegi
jhidvegi at gmail.com
Wed Jan 6 08:36:30 CET 2010
Móczó Levente wrote:
> Nem régiben abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy bírónak
:-)) Ilyesmi már volt itt. Nem rossz.
Közben kiderült számomra a wiki alapján, hogy miért nem csípett az a
kenőcs. Nem azért, mert nem lében volt, hanem azért, mert a kapszaicin
olvadáspontja 62-65 fok körüli. Szóval megettem a kenőccsel megkent
kenyeret, és nem tudott felolvadni még a számban sem eléggé.
Meghökkentő, hogy az egyik US Grade-nek nevezett könnygázban csak kb
33%-nyi van belőle, illetva a hatása annyi, mintha ennyi lenne. Valamint a
legerősebbek közé tartozó chile több, mint 40-szer gyengébb, a
legcsípősebb magyar paprikák meg minimum 6ezerszer gyengébbek, mint a
tömény kapszaicin.
A wikiben mérgezőnek van titulálva. :-)
R mondatok: 24: bőrrel érintkezve mérgező, 25: lenyelve mérgező. :-))
Másik helyről: akkor nem csípi a kimeneti nyílást, ha az emésztés rendben
van, valamint kellő mennyiségű alkoholt és/vagy zsiradékot fogyasztott az
ember, tehát fel tudott ezekkel szívódni. Mik nem vannak! Erre máskor
figyelni fogok.
Végül Benedeknek: http://malackaraj.blog.hu/2009/05/07/nem_eszel_csiposet
Asszem innen a csípősimádók tudnak tanulni.
Innen egy mondat:
"Na, akkor esett le, miért is volt olyan szép az a paprika, bogyiszlói
volt a lelkem. Lehet, hogy a Kapszaicin Top100-ban sehol sincs, de nekem
sokkoló volt... "
hjozsi
More information about the Elektro-etc
mailing list