[elektro-etc] Kenyersutes

jhidvegi jhidvegi at gmail.com
Wed Jan 6 08:36:30 CET 2010


Móczó Levente wrote:

> Nem régiben abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy bírónak

:-)) Ilyesmi már volt itt. Nem rossz.

Közben kiderült számomra a wiki alapján, hogy miért nem csípett az a 
kenőcs. Nem azért, mert nem lében volt, hanem azért, mert a kapszaicin 
olvadáspontja 62-65 fok körüli. Szóval megettem a kenőccsel megkent 
kenyeret, és nem tudott felolvadni még a számban sem eléggé.

Meghökkentő, hogy az egyik US Grade-nek nevezett könnygázban csak kb 
33%-nyi van belőle, illetva a hatása annyi, mintha ennyi lenne. Valamint a 
legerősebbek közé tartozó chile több, mint 40-szer gyengébb, a 
legcsípősebb magyar paprikák meg minimum 6ezerszer gyengébbek, mint a 
tömény kapszaicin.

A wikiben mérgezőnek van titulálva. :-)
R mondatok: 24: bőrrel érintkezve mérgező, 25: lenyelve mérgező. :-))

Másik helyről: akkor nem csípi a kimeneti nyílást, ha az emésztés rendben 
van, valamint kellő mennyiségű alkoholt és/vagy zsiradékot fogyasztott az 
ember, tehát fel tudott ezekkel szívódni. Mik nem vannak! Erre máskor 
figyelni fogok.

Végül Benedeknek: http://malackaraj.blog.hu/2009/05/07/nem_eszel_csiposet
Asszem innen a csípősimádók tudnak tanulni.
Innen egy mondat:
"Na, akkor esett le, miért is volt olyan szép az a paprika, bogyiszlói 
volt a lelkem. Lehet, hogy a Kapszaicin Top100-ban sehol sincs, de nekem 
sokkoló volt... "

hjozsi 



More information about the Elektro-etc mailing list