[elektro-etc] halászlé
J. D.
aradsega at gmail.com
Fri Dec 24 09:51:50 CET 2010
Csakis a BAJAI, minden más csajos vagy szado-mazo :-))). Akinek nem elég
tömény, tegyen bele kockát. Zöldséges alaplével nem halászlé, hanem
halleves. Hasonló problematika a birkagulyás vs birka cset, érdemes egyszer
kipróbálni az utóbbit (recept az interneten). A háborúnak azért sincs
értelme, mert egy jó zöldséges hús levest is lehet stopper órával fõzni
(mert tulajdonképpen minden zöldségnek, húsnak más az optimális fõzésideje),
de lehet úgy is, hogy egyszerre mindent belehányunk a bográcsba és
vállaljuk, hogy lesz ami kicsit túlfõ, a másik meg kicsit ropogós marad, de
közben édes a semmittevés, meg a poharazgatás.
.
-----Eredeti üzenet-----
Feladó: "Laurinyecz Zoltán" <lauri at globonet.hu>
Címzett: <elektro-etc at tesla.hu>
Elküldve: 2010. december 23. 23:30
Tárgy: Re: [elektro-etc] halászlé
: Basszus, Te Baján paszírozod a halat????
:
: Szerintem mûttesd át az arcodat és költözz el Malibura mert ha a bajaiak
: megtalálnak, egy zárlatos BY133-at nem adok az életedért
::-)))
:
: Én is paszírozom de könnyû nekem a Viharsarokban.
:
: Én rengeteg zöldséggel fõzöm az alaplevet: sárgarépa petrezselyem hagyma
: fokhagyma paradicsom paprika zeller. Nekem ez 20 perc alatt még sosem
: fõtt meg, legalább 1 óra (forrástól számítva) mire a halgerinc meg a fej
: szétesik meg a zöldségek szétfõnek. Aztán jön a paszírozás, amitõl olyan
: sûrû alaplé lesz, hogy kb kétszeres mennyiségû vizet kell hozzátenni.
: Innen már célegyenes: filézett halhús haltej ikra mikor mi van, só,
: porpaprika (édes erõs) és vessetek megvadult mókusok elé én szoktam bele
: tenni halászlékockát is. (Mea maxima culpa)
:
: És a trükk amivel meg tudom etetni ezt a halászlevet még azokkal is akik
: soha halat... és nemszeretem... és szeretem de csak a levét... és pfúj
: szálka.....hogy kifilézem.
: A gerinc felõl lefejtem a húst a "bordákról" aztán leteszem egy
: vágódeszkára a bõrével lefelé és kb 3-5 milliméterenként bevagdosom
: (hossztengelyére nagyjából merõlegesen) egészen a bõrig. Így el lehet
: darabolni a szálkákat egészen apró darabokra és minden gond nélkül el
: lehet fogyasztani. Elvétve lehet egy-egy nagyobb szálkát találni de nem
: ritka hogy nincs is benne egy sem.
:
:
:
:
: 2010.12.22. 20:47 keltezéssel, Hofferek Attila írta:
: > Ki hogy fõzi?
: >
: > Én egyik "iskolát" sem követem (bajai, dunai, tiszai, balatoni, stb),
: > és nem teszek bele vendégzsírt, csak a halnak a saját zsírja kerül
: > bele. Ennélfogva bõrt nem nyúzok le egy halról sem, abban és az alatt
: > van a legtöbb zsiradék. Viszonylag egyszerû az elkészítés: az
: > alaplének valót, meg egy kis sót összefõzök, kb húsz percig,
: > passzírozom, utána kerül bele a hagyma, a halhús, a paprika, a csípõs,
: > ha nem esznek belõle gyerekek, és a só. Kb 30 perc alatt készen van.
: > Idén is a kertben bográcsban csinálom :-)
: >
: >
:
:
:
More information about the Elektro-etc
mailing list