[elektro-etc] Kolbasz /Palatin

jhidvegi jhidvegi at gmail.com
Wed Nov 11 04:48:12 CET 2009


hermesz zoltan wrote:

> Nem járok arrafelé.

Akkor rossz tippet sikerült adnom.

> Van egyéb jó minőségű húsipari termék amit vásárolni szoktam.
> Mint mondottam volt a silányt miért vegyem meg, ráadásként drágán?

Hálistennek akkor a probléma megoldva. A kereskedelemben épp ez a lényeg: 
ha megveszed, ami neked jó, és mindenki így csinálja, akkor a rosszak 
előbb-utóbb kipotyognak.

Sajna azért inkább az ár dominál nálunk. Nekem ez a kenyereknél volt 
szívfájdalmam, de csak mert rászoktattak régebben egy nekem baromi jó 
kenyérre, ami cserébe jó drága volt (ma már látom, hogy mégse), viszont a 
népek imádták az olcsó fehérkenyeret, ezért ez kikopott, mivel én kevés 
vagyok hozzá, hogy fenntartsam a termelését.

Ugyanez nyilván a hústermékeknél is előállt, szóval nem a húsipar a bűnös, 
hanem a fogyasztó. Tetszettünk volna megvenni a jót drágábban elegendő 
számban!

> Nincs probléma az ízérzékelésemmel egyébként.

Nem is gondoltam komolyan! Az viszont lehet, hogy rá vagy te is állva 
egyfajta régebbi, ifjonc korban megszokott ízvilágra. Nem hülyeség ám a 
"mama főztje" duma! Elég komoly alapja van. Még háziállatoknál is 
megfigyelhető, ha nem is a mama főztjeként.

> Kolbászból, sonkából a házi az igazi. A sógorom készíti nekünk.
> A kolbászba kerülő paprika is jelentősen befolyásolja a végtermék 
> minőségét.

Nos, ha van ilyen forrásod (kevesen mondhatják el arányaiban), akkor nincs 
különösebb okod panaszkodni. Ha mégis, az inkább dicsekvésnek hat nálam. 
Úgy értve, hogy pl mindenki biciklivel jár, és valaki elkezdené csepülni a 
kapható bicajokat, semelyik se jó, helyette elmondja, hogy neki van egy 
ismerőse, aki ha kell, mindig odaadja az x márkájú (a köz számára 
hozzáférhetetlen) motorkerékpárt, és hát az az igazi.

> A pikkk szalámiját meg vásárolja aki akarja.
> Ha rendes minőséget produkálnak lehet újra vásárolok belőle.

Felesleges. Ha nem ízlik, ne tedd. Ha meg véletlenül valakinek ízlik, 
akkor azt meg nem kell csepülni.

Nekem ízlik, ha nincs kőkeményre megkeményedve vagy ilyenre csinálva, de 
nem vagyok rendszeres fogyasztója, szóval nem veszem magamra. Viszont a 
jómúltkor hallottam egy riportban egy külfölditől, hogy ez még mindig 
márkának számít odakint. Szóval annyira nem lehet szar.
Itt jön be megint a mama főztje téma, sőt, vannak ízvilágok, amik egy-egy 
nemzetre jellemzőek. Pl a törökök édessége egy átlagos magyar számára 
ehetetlenek, hacsaknem igencsak édes-szájú az a magyar. Azok az emberek - 
mint faj - ugyanolyanok, mint mi, csak más volt anno a mama főztje, ahhoz 
szokott hozzá gyerekkorában, az a természetes. A nyugati országbélieknek 
is más a mama főztje, feldobják a tappancsukat a mi fűszerezésünktől, 
zsiradék-használatunktól. Nincs tehát kizárva, hogy a pick alkalmazkodott 
ezekhez üzleti alapon, és nincs különösebb ingere vagy oka magyar 
ízlésvilágnak külön téliszalámit gyártani.
Az én ízlelőim lehet, hogy vacakabbak, de ha a mechanikai sajátosságokat 
félretesszük, nekem nem tűnik másnak a mostani pick szalámi, mint a régi.

hjozsi 



More information about the Elektro-etc mailing list