[elektro-etc] palinka

Famulus Számítástechnika hwsw at famulus.hu
Sat Jun 13 10:06:11 CEST 2009


gyapo wrote:
>> Hogy is kell elkezdeni a palinkacsinalast? Mit tegyek a gyumolccsel?
>> Most cseresznye-meggy, de kesobb lesz szilva meg korte is. Eddig a
>> fan maradt egyszeruen megpeneszedett es rothadt, gyanitom ha beteszem
>> egy edenybe, ugyanez lesz. Pedig valahol mar lattam hogy nagy hordoba
>> dobaltak es idonkent egy karoval zatyultak a lottyot.
>>
>> Udv.: gyapo
>> gyapokuk at cfwpont.hu

Kimagozod (mármint a csonthéjasokat), összezúzod minél kisebbre
(érdemes ledarálni) és egy edényben hagyod megerjedni...

Az eleve  penészes, rothadó darabokat NE tedd bele!

Ha halál biztos akarsz lenni, a nemes erjedésben,
(de egyébként is célszeru) akkor egy zacskó (2 dkg)
borélesztot (mezgazd boltból) is dobsz bele, így biztosan
a jó gombák nyerik a versenyt az erjedés indulásakor.

Ha alma, körte sok kerül bele, akkor egy zacsi pektinbontó is jót tesz.

Ne legyen tele az edény (csak ~2/3-ig), mert a védogázt az erjedésbol
felszabaduló CO2 adja a cefer tetején, ezért kell az edényt takarni
és huzatmentes helyen tartani a cefrés edényt.

Ugyanis ANAEROB körülmények között kell erjeszteni a cefrét!
Mert ha nem, akkor ecet fog készülni...szesz helyett a cukorból.

Naponta 2-3X átkevered, de VIGYÁZZ a védogázra közben,
azaz friss levegot (oxygén!!) ne keverj bele a masszába.
A keverés célja ugyanis a CO2 kiszabadítása az alsó részbol
ill. a szaporodó gombák elosztása gyümölcs részek között.

Nem túl meleg (mert akkor a rossz gombák nyernek és büdös lesz)
és nem túl hideg (mert akkor nem erjed meg rendesen) árnyékos helyen tartod.
Szóval 18 C fok körül...(16-20 fok)

Napokon belül kellemes cefre illata kell legyen...
Eleinte "szörnyu" színe és állaga lesz, de idovel
(cirka 2 hét) szépen lefog tisztulni...akkor kész is.

Ekkor lehet vinni lefozetni....


KJ










More information about the Elektro-etc mailing list