[elektro-etc] [elektro] OFF Baba :) /korán
Xorn
toth.endre at gmail.com
Tue Jul 28 09:07:59 CEST 2009
2009/7/28 Acs Gabor <agabor at electrodesign.hu>:
> Múlt hétvégén megint vettem a fáradságot, és átnéztem a Metroban a
> felvágottosztály felhozatalát. Annyi féle virsli/debreceni/pápai -féle van,
> mint más boltban az összes húsáru. Egyetlen virsli van, amibe nem raktak
> nátrium glutamátot, a békebeli. Igaz, ez tömény hús, de az ára is olyan,
> valami 2700/kiló körüli.
> Párizsi a Norbi-féle volt, mostmár az sincs, szóval párizsi már nincs
> ízfokozó nélkül. És ha jól emlékszem, májas sincs.
> Nyers húst többnyire ott veszünk, de a felvágott-féléket (már amennyit
> egyáltalán), azt a Lidlben, ott még tartják magukat ízfokozó nélkül.
Parizer meg virsli? Viccelsz te velem! 1500-1700 Ft/kg alatt nem kapsz
olyat ezekbol, ami emberi fogyasztara alkalmas lenne, mondjuk legalabb
szojafeherje ne legyen benne, meg ha mondjuk sertesborket meg raknak
is bele. Ami valoban husbol van, az 2000 folott kezdodik. Egy ulto
helyedben megeszel belole mondjuk ket parat, siman, 20 deka minimum.
Ha beleszamolod az egesz csaladot, elfogy a 40 dekas adag, 4 par
siman, es meg nem lakott jol mindenki.
Jobbfajta sonkakat, kolbasz-szalami felet mar lehet kapni ebben az
arban, vagy minimalisan tobbert. Arrol nem is beszelve, hogy mondjuk
veszel egy fustolt csulkot (nem pacolt-gyorserleltet, hanem igazi
fustoltet!), ami mondjuk 1100 Ft/kg, igaz, van rajta bor es zsir,
tehat az is a 2000/kg-s kategoriaba jon ki a vegere szinhusban.
Vagy veszel egy karajt - 1500 Ft/kg -, levagod a hust rola. A csont
mehet levesnek, nem egy marhahusleves, de eheto es finom holmi
keszitheto belole. A husit megfogod, a legolcsobb 900 Ft-os fustolt
kenyerszalonnaval es fokhagymagerezdekkel megtuzdeled, be a sutobe.
Mire megsul, tartasz megint a 2000/kg-s kategorianal. Hutoben kihutve
eles kessel gusztusos, vekony szeletekre vaghato, ami zsir a
szalonnabol kijon, attol nem lesz senkinek erelmeszesedese, raadasul a
fokhagyma is kompenzal. :-) Ugyhogy a zsirjat meg nyugodtan ala lehet
kenni a kenyerre. Vagy ugyanezt egy jokora darab pulykamellfilevel.
> Azért jó kérdés lenne, hogy üzleti morál vs. bevétel. Mert ugye a gyártók
> felelőssége lenne, hogy tönkrevágják a nép izlését és egészségét, viszont jó
> eséllyel a nem felturbózottat már nem tudják eladni, illetve túl drága a
> rendes alapanyag.
Meg "izetlen", es ezert nem veszi senki.
> Még azon gondolkoztam, hogy egy gyári gyümölcsjoghurtban a
> 'gyümölcskészítmény' mondjuk 6-8%, amiből maga a gyümölcs kb. 40%, tehát
> eredőben szinte nincs is benne gyümölcs. De ez igaz mindegyikre. Ugyanakkor
> a rendes natúrjughurt, és a gyümölcs is már kisker áron is jóval olcsóbb,
> mint a gyümölcsjoghurt kilós ára. Most akkor ennyire a haszonra mennek, mert
> az aroma még olcsóbb, vagy már nem is lehetne eladni a rendes gyümölcs ízű
> joghurtot, mert a mesterséges íze, édessége sokkal intenzívebb?
Az aroma meg olcsobb, es nem is lehet eladni, mert mint mondtam,
"izetlen", es ezert nem veszi senki.
Best regards,
Andy
More information about the Elektro-etc
mailing list