[elektro-etc] grapefruit...

Charles Hoss charles.hoss at gmail.com
Tue Jan 6 16:48:20 CET 2009


Acs Gabor írta:
>
>
> 2009.01.06. 2:17 keltezéssel, Charles Hoss írta:
>> alapesetben igy van . a spenotot azert utaljak , mert rosszul vannak 
>> tole . kellett valami genetikai kod arra hogy ne egyunk meg minden 
>> szart amit a mezon talalunk .
>
> Egyik fiam bölcsödés kora óta utálja a borsót, és olyanokat mond, hogy 
> viszket tőle a feje, meg bizsereg a szája. Elsőre csak kifogásnak 
> tűnik, de akár az is lehet, hogy ő erre allergiás? Csak mert a borsó 
> nem egy közismert allergén.
egy tulelo konyvbol :
ismeretlen bogyo megkostolasa : megszagoljuk , ha nem rossz , akkor 
szetmorzsoljuk es a kezunkre kenjuk (felteszem a hatoldalara , ahol 
vekonyabb a bor) ,par perc utan az ajkunkra kenjuk , utana keveset 
eszunk belole , varunk par orat , utana lehet enni , de kis mennyisegben 
es lehetoleg massal egyutt .
ugy nezem hogy a gyermek tenyleg allergias keszul lenni a borsora .
> Már írtam, Tecsóban, Auchanban, Metroban nem találsz olyan párizsit 
> (de más felvágottat sem nagyon), amiben ne lenne legalább egy 
> ízfokozó. Amin meglepődtem, hogy már sok cég a tarjába, parasztsonkába 
> is tesz ízfokozót, aminek amúgy lenne rendes íze. Szóval most van 1-2 
> termék, amit tudom hogy meg lehet venni, mást inkább elkészítünk mi 
> magunk. Gőzerővel reklámozzák a knorr vagy mi ízbombát, amit a 
> reklámban egy női kéz csak belemorzsol a kajába, és a család majdnem 
> elmegy tőle, olyan finom lesz. Ebben 3 féle ízfokozó van. Az a 
> szomorú, hogy valszeg vizsgálják a marketingesek, milyen összetétellel 
> lehet legyőzni a konkurrenciát, és a népnek már ennyire elszállt az 
> érzékelése. Volt pl. a Metroban a Norbi párizsi, ami egyébként 
> nevetséges, mint Norbi, de ez volt az egyetlen, amiben nincs ízfokozó. 
> Kb. fél éve megszűnt. Az Auchanban is volt 1 típus, az is megszűnt. 
> Mostmár ezért vásárolok ha lehet a Lidlben, ott még van minden 
> áruféleségből olyan, ami legalább 80 százalék hús, és nincs benne 
> ízfokozó.
az izfokozo olyan szupernormalis inger ami utan eladhatatlanna valik a 
csak normalis kaja .
> Volt a múltkor egy vizsgálat a Spektrum tv-n, ahol szakértők azt 
> mondták, nem sikerült eddig senkinek igazolni, hogy a sok cukortól 
> hiperaktívak lesznek a gyerekek. Ezután ki is próbálták, és tényleg 
> nem lettek aktívabbak, mint voltak, csak a közös ugrabugrálás, ilyenek 
> miatt tűntek annak.
nezzuk csak : adrenalin : hirtelen vercukor szint novekedes - felporges
nikotin : instant cukor roham : jo erzes , pillanatnyi felporges
szolocukor - mar a szaj nyalkahartyan elkezd felszivodni , felporges ?

talan meg kene nezni a szolocukrot , mert azt nem kell hidrolizalni 
felszivas elott - a legtobb uditoben van belole .
masreszt ha jol emlekszem nem csak ez okozta a magatartas zavarokat volt 
par szinezek is aminek a megvonasa komoly valtozast hozott .
(persze az alap a cukor , erre mindenki erzekeny bizonyos mertekig - a 
tobbire pedig lehet nagyon eltero a reakcionk , mert bonyolultabb 
vegyuletek bonyolultabb metabolizmussal : pl egy fenil-alanin forras 
mesterseges edesito semmilyen hatassal nincs egy normal emberre alacsony 
dozisban , mig egy fenilketonuriasnak mereg .

masik lehetoseg : probaljunk meg egy olyan esetet elkepzelni , amikor 
csak a cukorrol megy a gyerek - folyamatosan kortyolgat , a cukor miatt 
folyamatosan inzulin tulsulya van , ha esik a vercukra , akkor azonnal 
iszik , mert megtanulja hogy attol azonnal jol lesz , igy akarmit emeszt 
meg , abbol gyakorlatilag zsir lesz - ennek aztan aktiv hormon termelo 
hatasa lesz , ami tovabbi fejlodesi eltereseket okoz . stb - egy erdekes 
lancreakcio .

bye
dexter



More information about the Elektro-etc mailing list