[elektro-etc] grapefruit...
Acs Gabor
agabor at electrodesign.hu
Tue Jan 6 11:38:26 CET 2009
2009.01.06. 2:17 keltezéssel, Charles Hoss írta:
> alapesetben igy van . a spenotot azert utaljak , mert rosszul vannak
> tole . kellett valami genetikai kod arra hogy ne egyunk meg minden
> szart amit a mezon talalunk .
Egyik fiam bölcsödés kora óta utálja a borsót, és olyanokat mond, hogy
viszket tőle a feje, meg bizsereg a szája. Elsőre csak kifogásnak tűnik,
de akár az is lehet, hogy ő erre allergiás? Csak mert a borsó nem egy
közismert allergén.
>
> ugyanez van azokkal a turbozott kajakkal amiket pl natrium glutamattal
> felturbozva abba sem tudsz hagyni (chips) felporget es vigyorogni
> kezdesz tole (cola) - ha valamiben van x mennyisegu "izfokozo"
> (valojaban inkabb fuggest okoz) akkor megeszed a szemetet is vele .
> igy beviszel valamit amire nincs szukseged , magadtol nem enned meg -
> megszokod es majd lesz tole minden bajod , de ez sokkal gazosabb -
> kiolod a finom erzekelest "megkivanast"" ami meggatolna hogy pl minden
> este pacalporkoltet egyel rizzsel .
Már írtam, Tecsóban, Auchanban, Metroban nem találsz olyan párizsit (de
más felvágottat sem nagyon), amiben ne lenne legalább egy ízfokozó. Amin
meglepődtem, hogy már sok cég a tarjába, parasztsonkába is tesz
ízfokozót, aminek amúgy lenne rendes íze. Szóval most van 1-2 termék,
amit tudom hogy meg lehet venni, mást inkább elkészítünk mi magunk.
Gőzerővel reklámozzák a knorr vagy mi ízbombát, amit a reklámban egy női
kéz csak belemorzsol a kajába, és a család majdnem elmegy tőle, olyan
finom lesz. Ebben 3 féle ízfokozó van. Az a szomorú, hogy valszeg
vizsgálják a marketingesek, milyen összetétellel lehet legyőzni a
konkurrenciát, és a népnek már ennyire elszállt az érzékelése. Volt pl.
a Metroban a Norbi párizsi, ami egyébként nevetséges, mint Norbi, de ez
volt az egyetlen, amiben nincs ízfokozó. Kb. fél éve megszűnt. Az
Auchanban is volt 1 típus, az is megszűnt. Mostmár ezért vásárolok ha
lehet a Lidlben, ott még van minden áruféleségből olyan, ami legalább 80
százalék hús, és nincs benne ízfokozó.
> nem azert , de az is hatassal van ra . ha egy kajaba teszel
> szolocukrot (nem tul edes) , valamilyen savanyut , koffeint , akkor a
> gyerek megissza mert ugy erzi ertekes ital . kozben hiperozmotikus ,
> tehat inkabb csak enyhen szomjas lesz tole , issza ujra . a vercukra
> felmegy . felporog , jol erzi magat (hulye es hiperaktiv) aztan amikor
> leesik a vercukra , akkor ujra innia kell , amit meg is fog tenni ,
> mert addigra mar nem kepes ellenallni neki - ez fugges . ugyes trukk mi ?
Volt a múltkor egy vizsgálat a Spektrum tv-n, ahol szakértők azt
mondták, nem sikerült eddig senkinek igazolni, hogy a sok cukortól
hiperaktívak lesznek a gyerekek. Ezután ki is próbálták, és tényleg nem
lettek aktívabbak, mint voltak, csak a közös ugrabugrálás, ilyenek miatt
tűntek annak.
Gábor
More information about the Elektro-etc
mailing list