[elektro-etc] marhapöri
Lőrincz Gábor
tucsi at madnet.sk
Thu Dec 17 09:33:52 CET 2009
A magam reszerol a kovetkezo a technologia:
2 -3 kb. centi vstag szalonna bevagdosva hogy ha kisul akkor kakastarely
formaja legyen, kiolvasztom a zsirjat utanna kiszedem a tarelyokat.
Osszeaprittok annyi hagymat amit mar sokallok es meg egy fejet teszek
hozza :) ( ha segit a nejem is akkor ovele kockaztatom aprora ;) ha nem
akkor olyan fogokeses elektromos aprittoval megapritom durva pepesre)
lepiritom a zsiron es mikor mar nem sok kell neki akkor apritok bele par
zoldpaprikat es paradicsomot (ilyenkor szokott az kovetkezni hogy a
hutoben talalhato osszes megkezdett paprika, paradicsom, gombamaradek,
felbontott lecsomaradek, fokhagyma maradek szoval minden ami hozza illik
) ha jol idozitunk akkor pont egyszerre lesz jo a zoldseg es a hagyma.
So, bors, komeny, majoranna izles szerint ha kuktaban fozom akkor mehet
a paprika is csak vigyazni kell hogy meg ne porkolodjon, ha bogracsban
(gyakoribb eset) akkor csak a vegen teszem bele a paprikat mert szabad
tuzon nehezebb kontrollalni a hofokot....
Miutan ez a massza jol nez ki mehget bele az apritott hus, szerintem a
legjobb a marhalabszar. Vizet egyelore nem ontok ra hanem kevergetve
nekiallok porkolni egy ideig 10-15 perc vagy amig meg nem unom. Ha kukta
a dolog akkor felontom annyi vizzel (vorosbor :) ) hogy eppen eleppje es
beledobom a szalonna tarelyokat lefedem es a marhatol fuggoen 30-60
perc, ha szabadtuz akkor kicsit tobb vizzel ontom fel, bele a szalonna
es a torkom suru boros ontogetese kozpette addig fozom tobbszor felontve
(vizzel-borral) amig meg nem puhul a hus, az utolso 5-10 percre
beleteszem a paprikat nalunk szigoruan edeset a gyerekek miatt (bar nem
sokat rinyalnak a csiposon se, csak nem termeszetes a mosolyuk :) ).
Miutan elkeszult ki-ki megbolondithatja eros pistaval, es eszi amivel
akarja fott krumpli, tarhonya, stb. en altalaban kenyrrel szoktam meg
kovaszos uborkaval .....
A fozes utolso fazisaban tobszor meg kell kostolni es az izet a
fuszerekkel beallitani, en enyhen sotlanra szoktam csinalni mert ugy
jobban kierzik a hus zamata meg akinek keves az konnyen utanna tud sozni.
A legfontosabb hogy kaja utan illo elfogyasztani a megmaradt bort az
utolso cseppig ;)
Fekete Róbert wrote:
> halihó mindenki
>
> kenyér után marhapöri :)
> szóval ki hogy csinálja?
> azok kíméljenek akik úgy kezdik hogy valamilyen pirosarany gulyáskrém
> és társai
>
> a legegyszerűbb leg finomabb csak és kizárólag ús és zöldségek
> hozzáadásával készülő dolog érdekelne
>
> előre is köszi
> :)
>
>
> FRob
>
> www.harden.hu
> www.loudlink.eu
>
> "Minden megoldható legalább egyszer
> és ha már egyszer megoldható..."
> Hosszú barátság titka a pontos elszámolás.
More information about the Elektro-etc
mailing list