[elektro-etc] marhapöri

Lőrincz Gábor tucsi at madnet.sk
Thu Dec 17 09:33:52 CET 2009


A magam reszerol a kovetkezo a technologia:
2 -3 kb. centi vstag szalonna bevagdosva hogy ha kisul akkor kakastarely 
formaja legyen, kiolvasztom a zsirjat utanna kiszedem a tarelyokat. 
Osszeaprittok annyi hagymat amit mar sokallok es meg egy fejet teszek 
hozza :) ( ha segit a nejem is akkor ovele kockaztatom aprora ;) ha nem 
akkor olyan fogokeses elektromos aprittoval megapritom durva pepesre) 
lepiritom a zsiron es mikor mar nem sok kell neki akkor apritok bele par 
zoldpaprikat es paradicsomot (ilyenkor szokott az kovetkezni hogy a 
hutoben talalhato osszes megkezdett paprika, paradicsom, gombamaradek, 
felbontott lecsomaradek, fokhagyma maradek szoval minden ami hozza illik 
) ha jol idozitunk akkor pont egyszerre lesz jo a zoldseg es a hagyma. 
So, bors, komeny, majoranna izles szerint ha kuktaban fozom akkor mehet 
a paprika is csak vigyazni kell hogy meg ne porkolodjon, ha bogracsban 
(gyakoribb eset) akkor csak a vegen teszem bele a paprikat mert szabad 
tuzon nehezebb kontrollalni a hofokot....
Miutan ez a massza jol nez ki mehget bele az apritott hus, szerintem a 
legjobb a marhalabszar. Vizet egyelore nem ontok ra hanem kevergetve 
nekiallok porkolni egy ideig 10-15 perc vagy amig meg nem unom. Ha kukta 
a dolog akkor felontom annyi vizzel (vorosbor :) ) hogy eppen eleppje es 
beledobom a szalonna tarelyokat lefedem es a marhatol fuggoen 30-60 
perc, ha szabadtuz akkor kicsit tobb vizzel ontom fel, bele a szalonna 
es a torkom suru boros ontogetese kozpette addig fozom tobbszor felontve 
(vizzel-borral) amig meg nem puhul a hus, az utolso 5-10 percre 
beleteszem a paprikat nalunk szigoruan edeset a gyerekek miatt (bar nem 
sokat rinyalnak a csiposon se, csak nem termeszetes a mosolyuk :) ). 
Miutan elkeszult ki-ki megbolondithatja eros pistaval, es eszi amivel 
akarja fott krumpli, tarhonya, stb. en altalaban kenyrrel szoktam meg 
kovaszos uborkaval .....
A fozes utolso fazisaban tobszor meg kell kostolni es az izet a 
fuszerekkel beallitani, en enyhen sotlanra szoktam csinalni mert ugy 
jobban kierzik a hus zamata meg akinek keves az konnyen utanna tud sozni.

A legfontosabb hogy kaja utan illo elfogyasztani a megmaradt bort az 
utolso cseppig ;)

Fekete Róbert wrote:
> halihó mindenki
>
> kenyér után marhapöri :)
> szóval ki hogy csinálja?
> azok kíméljenek akik úgy kezdik hogy valamilyen pirosarany gulyáskrém 
> és  társai
>
> a legegyszerűbb leg finomabb csak és kizárólag ús és zöldségek 
> hozzáadásával készülő dolog érdekelne
>
> előre is köszi
> :)
>
>
> FRob
>
> www.harden.hu
> www.loudlink.eu
>
> "Minden megoldható legalább egyszer
> és ha már egyszer megoldható..."
> Hosszú barátság titka a pontos elszámolás.



More information about the Elektro-etc mailing list