[elektro-etc] marhapöri
Famulus Számítástechnika
hwsw at famulus.hu
Thu Dec 17 09:26:04 CET 2009
vajk fekete wrote:
> a hagymanak attol lesz leve, hogy nem megpiritjak, hanem dinsztelik.
> ha epphogy van alatta zsir, es van homerseklet, akkor az nem fog
> semmi levet ereszteni.
> a labszarral egyetertek.
Hmmm nálam két eset van
- egyik a rostos husból készülő
ennek az íz-ízesítés a lényege
ez mivel nem ad zselatint a hús
teljesen más állagú-jellegű pörköltet
ad ..és ennél FONTOS a hús minősége!
Ezt jóra főzni nem lehet ócska nagyüzemi húsból
- másik a csontközeli, enyhén ínes zselatint adó
húsból készülő itt a szaftban megjelenő húsból
kifővő dolgok sokat segítenek és így gyengébb
minőségű húsból, enyhébben fűszerezve is jó
pöri készíthető...
Alapban apróra vágott hagyma ZSÍRBAN aranybarnásar pírítva
Félre húzom és hagyom kicsit hülni...(fél-egy perc)
Jön a hús ...vízet ekkor NEM kap maga alá.
Közepes tűzön átmelegítés, elkezd levet ereszteni
(az eresztett lé mennyiségből már biztosan látszik a hús minősége állaga
és, hogy mire számathatok a végén "haraphatóság"/ szétesés szempontból)
Főzés közben ha szükségesne látszik kap kevés vízet, de
általában nem kell pótolni, ha nem túl öreg állaté a hús.
Az ócska nagyüzemi húsnál általában az a gond, hogy
túl sok levet is ereszt és ettől elvizenyősödik-szétesik a hús....:-(((
(ill van aki eleve sokat önt rá...de minek..hisz nem leves, pörkölt lesz!)
Egyéb fűszerek ízlés szerint...fél főlés körül...kerülne bele.
Amikor kezd puhulni, CSAK akkor kapja meg a sót és paprika ~3/4-t
Amikor főttnek minősül akkor az utolsó párpercben
kapja a maradék paprikát (így nem fő-fakul ki a színe...)
KJ
> vajk
>
>
>
>
> ________________________________
> From: Acs Gabor <agabor at electrodesign.hu>
> To: elektro-etc at tesla.hu
> Sent: Wed, 16 December, 2009 23:45:00
> Subject: Re: [elektro-etc] marhapöri
>
> Van sokféle iskola, már látom :)
>
> Néhány saját tapasztalat:
> - Szokás azt mondani, hogy előbb kérget sütsz a húsra, aztán
> főzöd/párolod, hogy benn maradjanak az ízek. Na ezzel nincs
> összhangban
> az, hogy a hagymát először, és utána a húst, mert a hagyma levében már
> nem kapja meg azt a hirtelen védőpáncélt. Szóval meg lehet próbálni
> fordítva, nekem bevált.
> - A két fő fűszer nálam a pirospaprika, és a kömény (persze a só,
> hagyma
> is). Borsot nem használok, mert egészségtelen.
> - Zöldségpaprikát, paradicsomot én nem rakok bele, sőt nem szeretem ha
> van benne, mert már egész kevéstől lesz egy kis lecsósbeütése, nekem
> meg a markáns pörkölt ízlik.
> - A főzéshez ajánlom hogy valami finom vörösbort használj.
> - A lábszár nem olyan drága, de finom.
> - A húst nem szabad előre sózni, csak a főzés vége felé. Lásd, a profi
> húsleveseket.
> - Sokkal finomabb lesz, ha zsírral indítasz, mint olajjal.
>
> Egész megéheztem, jöhet a pótvacsora :)
>
>
> Gábor
>
> vajk fekete írta:
>> haat, en regota kiserletezem. amiket eddig megtartottam:
>>
>> - a hust nem kell tul aprora vagni. huvelykujjnyi darabok tokre
>> megfelelnek.
>> - a szalakra merolegesen minnel kevesebbet vagni, mert ott kijon a
>> leve
>> - a hust meg kell piritani rendesen. a solt kereg ami keletkezik
>> benntartja a finomat.
>> - kicsi langon kell fozni, es akkor nem nagyon fo el a leve, lehet
>> borral potolgatni
>> - paprikat semmikeppen nem teszem a zsirba, mert a zsiron nem
>> latszik a hofoka. a piritas tema vegen megy a husra
>> - a levet suriteni megy bele a felengedeskor nagyon aprora vagott
>> paradicsom, zoldpaprika, fokhagyma.
>> - nem kell ezerfele fuszer, egy par, es abbol jo sok. paprika,
>> bors, majoranna mondjuk.
>>
>> vajk
>>
>>
>>
>>
>> ________________________________
>> From: Webkonyvek <webkonyvek at gmail.com>
>> To: elektro-etc at tesla.hu
>> Sent: Wed, 16 December, 2009 21:07:48
>> Subject: Re: [elektro-etc] marhapöri
>>
>> Hello Fekete Róbert!
>>
>>
>>> kenyér után marhapöri :) szóval ki hogy csinálja?
>>>
>>
>> Bármilyen pörkölt alapja a hagyma.
>> Egészen sokat is lehet bele tenni, legfeljebb sűrű lesz a szaft.
>> Bármilyen pörköltbe lehet tenni pluszban gombát, szoktam is.
>> Szóval hagyma, zsíron fonnyasztva.
>> Mostanában nem veszek zsírt.
>> Mindig készül sültszalonna, kenyérhez vagy csuszához.
>> Ennek a zsírját szoktam eltenni a bödönbe.
>> A hagymához van hogy hozzászórom a gombát és a paprikát,
>> van hogy ezeket később, a paradicsommal együtt teszem bele.
>> Szóval mikor a hagyma megfonnyadt, rászórom a pirospaprikát.
>> Nem odaégetem, csak kicsit rápirítok.
>> Ekkor jön rá a hús.
>> Néha egyből megy rá a víz is, máskor előbb kicsit sütöm.
>> Szóval ráöntöm a vizet, és hagyom rotyogni.
>> A víz párszor elfő róla, ilyenkor pótolom.
>> Vagy lehet kuktában, és akkor nem fő el a víz.
>> Viszont ez nem is annyira pörkölt, mert a pörkölés kimarad.
>> A pörkölés az, hogy egy kicsit sül is ami
>> a lábosban, régebben kondérban van.
>> A jó pörkölt szaftjában nem úszik a hagymadarab!
>> Van hogy egyszerűen elfelejtem megsózni!
>> Ilyenkor eddigi tapasztalataim szerint meg sem kottyan,
>> hogy a hiányzó sózást az utolsó 10 percben pótolom.
>> Van hogy bele aprítok egy (pár) gerezd fokhagymát,
>> van hogy elfelejtem. Néha több, kevesebb, más paprikát
>> vetek be, van hogy erőset (zöld) is rakok bele, máskor elfelejtem.
>> A pörkölt egy olyan dolog, amit szinte lehetetlen elrontani!
>>
>> Engem még akkor is nehéz volt kivonszolni a konyhába,
>> ha már készen volt az ebéd, most meg olyan jókat főzök!
>> Bemegyek a boltba, és látom milyen étel lesz a husokból! :o)
>> Például lehet kapni pulykazuzát.
>> Olyan nagy darabok, fel kell őket aprítani!
>> Jó sokáig kell őket főzni, mert jó sokáig kell.
>> Cserébe nagyon jó pörkölt van belőle!
>> A másik nagyon jó pörkölt alapanyag a csülök.
>> Bőröstül mócsingostul mindenestül!
>> De ha éppen nincs kedvem a húshoz,
>> akkor jó alapanyag a pörkölthöz a gomba is.
>> Az őzláb gombából például pacalközeli pörköltöt lehet készíteni.
>>
>> Géza
>>
>>
>>
>>
>>
>> _____________ NOD32 4694 (20091216) Inform�ci� _____________
>>
>> Az �zenetet a NOD32 antivirus system megvizsg�lta.
>> http://www.nod32.hu
More information about the Elektro-etc
mailing list