[elektro-etc] marhapöri
J. D.
aradsega at gmail.com
Thu Dec 17 07:51:37 CET 2009
Egyetértek! Sõt hozzáteszem, hogy éppen a változatossága ami
gyönyörködtet. Van egy kemping szakácskönyvem abban egy fejezet a "pörkölt -
paprikás - gulyás" családról, ideértve a krumplipaprikás, és krumplistészta
csodákat is.
Aki a Google-t kedveli az ne is olvassa tovább, a neten rengeteg
receptet talál.
Aki mégis tovább olvassa annak elárulom, hogy én vörösbort is használok
a pároláshoz, (de sört is lehet !), és sótlanul a hús gyorsabban puhul, míg
a szétesésre hajlamos halat éppen ezért elõre kell sózni.
Általában kuktát is használok, ekkor nyitott állapotban (hagymával,
szalmára aprított sárgarépával) megpirítom a húst, majd vízzel vagy borral
félig felöntva zárt fedéllel 15 percig párolom, hideg viz alatt lehûtve
kinyitom, bele rakom a zöldségeket, pótlom a folyadékveszteséget, ismét
lezárom, újabb 15 percig párolom, Ismét lehûtve kinyitom, bele teszem az
õrõlt piros paprikát, sót, borsot, és nyitva egyszer felforralom. Tehát
kétszer 15 perc meg a végén egy kicsi. Ha egyszerre mindent belerakunk,
akkor vagy szétfõnek a zöldségek, vagy a marhahús marad rágós. A végén
mindenképpen le kell hûteni, mert ha melegen lezárt kuktában marad az étel ,
akkor magától továbbfõ, (esetleg szétfõ) akkor is, ha eloltottuk a gázt. A
vörösboros változatnál csak az elsõ felöntés a bor, a további felöntés már
itt is víz.
Nekem régi magyar alumínium kuktám van. Figyelni kell arra, hogy ebben
az internetes receptekben megadott idõtartamok fele is elég (!), különben
szétfõ az étel.
Aki kedveli a friss tavaszias ízeket annak ajánlom az Ir gulyást
(Receptek az interneten).
A Közép-Ázsia-í híres rizseshús nem egyéb mint egy birkapörkölt amihez a
végén egy pohár rizst és három pohár vizet adunk a pároláshoz (adagonként),
és az elején pirospaprika helyett esetleg egy marék apróra vágott sárgarépát
pirítunk addig amíg a zsír aranysárgára nem változik. Némi sáfrány is segít
a szép szinhez (Recepteket szintén a Google segítségével lehet találni.)
-----Eredeti üzenet-----
Feladó: "Webkonyvek" <webkonyvek at gmail.com>
Címzett: <elektro-etc at tesla.hu>
Elküldve: 2009. december 16. 21:07
Tárgy: Re: [elektro-etc] marhapöri
: Hello Fekete Róbert!
:
: > kenyér után marhapöri :) szóval ki hogy csinálja?
:
: Bármilyen pörkölt alapja a hagyma.
: Egészen sokat is lehet bele tenni, legfeljebb sûrû lesz a szaft.
: Bármilyen pörköltbe lehet tenni pluszban gombát, szoktam is.
: Szóval hagyma, zsíron fonnyasztva.
: Mostanában nem veszek zsírt.
: Mindig készül sültszalonna, kenyérhez vagy csuszához.
: Ennek a zsírját szoktam eltenni a bödönbe.
: A hagymához van hogy hozzászórom a gombát és a paprikát,
: van hogy ezeket késõbb, a paradicsommal együtt teszem bele.
: Szóval mikor a hagyma megfonnyadt, rászórom a pirospaprikát.
: Nem odaégetem, csak kicsit rápirítok.
: Ekkor jön rá a hús.
: Néha egybõl megy rá a víz is, máskor elõbb kicsit sütöm.
: Szóval ráöntöm a vizet, és hagyom rotyogni.
: A víz párszor elfõ róla, ilyenkor pótolom.
: Vagy lehet kuktában, és akkor nem fõ el a víz.
: Viszont ez nem is annyira pörkölt, mert a pörkölés kimarad.
: A pörkölés az, hogy egy kicsit sül is ami
: a lábosban, régebben kondérban van.
: A jó pörkölt szaftjában nem úszik a hagymadarab!
: Van hogy egyszerûen elfelejtem megsózni!
: Ilyenkor eddigi tapasztalataim szerint meg sem kottyan,
: hogy a hiányzó sózást az utolsó 10 percben pótolom.
: Van hogy bele aprítok egy (pár) gerezd fokhagymát,
: van hogy elfelejtem. Néha több, kevesebb, más paprikát
: vetek be, van hogy erõset (zöld) is rakok bele, máskor elfelejtem.
: A pörkölt egy olyan dolog, amit szinte lehetetlen elrontani!
:
: Engem még akkor is nehéz volt kivonszolni a konyhába,
: ha már készen volt az ebéd, most meg olyan jókat fõzök!
: Bemegyek a boltba, és látom milyen étel lesz a husokból! :o)
: Például lehet kapni pulykazuzát.
: Olyan nagy darabok, fel kell õket aprítani!
: Jó sokáig kell õket fõzni, mert jó sokáig kell.
: Cserébe nagyon jó pörkölt van belõle!
: A másik nagyon jó pörkölt alapanyag a csülök.
: Bõröstül mócsingostul mindenestül!
: De ha éppen nincs kedvem a húshoz,
: akkor jó alapanyag a pörkölthöz a gomba is.
: Az õzláb gombából például pacalközeli pörköltöt lehet készíteni.
:
: Géza
:
:
:
More information about the Elektro-etc
mailing list