[elektro-etc] gabona orles/hantolas
Milleschich János
milejani at invitel.hu
Tue Oct 7 22:03:26 CEST 2008
Szia Vajk!
----- Original Message -----
From: "vajk fekete" <halaloszto at yahoo.co.uk>
To: <elektro-etc at tesla.hu>
>ha nagyon finomak a bordak, akkor az makdralo!
>a hengerszek kb ugyanilyen. a klasszik malom eljarasnal a mag egy csomoszor
>megy at a hengerszeken!! >eloszor akkorara allitjak a rest, hogy eppen
>ledorzsolje a hejat, ekkor jon le a korpa. szitalas, majd vissza az >egesz,
>egyel szukebbre veve. szitalas, elolrol az egesz.
>
>akulonbozo retegekbol lejovo liszteknek kulon neve van, megvan melyik mire
>jo, ezekbol keverik aztan a kesz >lisztet.
>ha ez nem erdekel, egybol megy aprora az egesz, az a teljes kiorlesu.
>a kozepe a griz, azt asszem mindenkeppen kulon kell venni, mert abban olyan
>anyag van, ami gatolja a teszta >megkeleset.
>vajk
Nem mákdaráló az biztos, mert az is van, és használom is.
( kedvenceim közé tartoznak a mákos kaják )
Meg a mákdarálónak kúposan mennek befelé a bordái, de ez nem olyan.
Ezeket vaspogácsaként képzeld el, és az egymással szembefordított "lapos"
részen vannak a bordák ékszerűen kialakítva.
A pogácsák kerülete felé nőnek a bordák ( és a köztük lévő rés is.
Így a nagyobb szemeket is be tudja kapni, és ahogy a tengely felé mozognak,
egyre szűkebb helyük van, ezért törődnek. A tengelynél már szinte semmi hely
nincs.
A magot egy csigaorsó viszi be, mint pl. a húsdarálónál.
Egy kérdés van csak, hogy egyszerre is be tudom állítani a lisztfinomságot,
vagy több menetben ( ahogy Te is írtad a hengerszék működését ).
A garat kb. 2 liter térfogatú.
10 - 15 tyúknak, vagy kiscsibéknek elegendő kaja pikk-pakk ledarálható.
( persze nem liszt finomságúra gondolok.
Üdv János.
Ui: most nem tudok róla képet küldeni
More information about the Elektro-etc
mailing list