[elektro-etc] gabona orles/hantolas

Milleschich János milejani at invitel.hu
Tue Oct 7 22:03:26 CEST 2008


Szia Vajk!

----- Original Message ----- 
From: "vajk fekete" <halaloszto at yahoo.co.uk>
To: <elektro-etc at tesla.hu>


>ha nagyon finomak a bordak, akkor az makdralo!

>a hengerszek kb ugyanilyen. a klasszik malom eljarasnal a mag egy csomoszor 
>megy at a hengerszeken!! >eloszor akkorara allitjak a rest, hogy eppen 
>ledorzsolje a hejat, ekkor jon le a korpa. szitalas, majd vissza az >egesz, 
>egyel szukebbre veve. szitalas, elolrol az egesz.
>
>akulonbozo retegekbol lejovo liszteknek kulon neve van, megvan melyik mire 
>jo, ezekbol keverik aztan a kesz >lisztet.

>ha ez nem erdekel, egybol megy aprora az egesz, az a teljes kiorlesu.

>a kozepe a griz, azt asszem mindenkeppen kulon kell venni, mert abban olyan 
>anyag van, ami gatolja a teszta >megkeleset.

>vajk


Nem mákdaráló az biztos, mert az is van, és használom is.
( kedvenceim közé tartoznak a mákos kaják )
Meg a mákdarálónak kúposan mennek befelé a bordái, de ez nem olyan.
Ezeket  vaspogácsaként képzeld el, és az egymással szembefordított "lapos" 
részen vannak a bordák ékszerűen kialakítva.
A pogácsák kerülete felé nőnek a bordák ( és a köztük lévő rés is.
Így a nagyobb szemeket is be tudja kapni, és ahogy a tengely felé mozognak, 
egyre szűkebb helyük van, ezért törődnek. A tengelynél már szinte semmi hely 
nincs.
A magot egy csigaorsó viszi be, mint pl. a húsdarálónál.
Egy kérdés van csak, hogy egyszerre is be tudom állítani a lisztfinomságot, 
vagy több menetben  ( ahogy Te is írtad a hengerszék működését ).

A garat kb. 2 liter térfogatú.
10 - 15 tyúknak, vagy kiscsibéknek elegendő kaja pikk-pakk ledarálható.
( persze nem liszt finomságúra gondolok.

Üdv  János.
Ui: most nem tudok róla képet küldeni




More information about the Elektro-etc mailing list