[elektro-etc] gabona orles/hantolas

vajk fekete halaloszto at yahoo.co.uk
Tue Oct 7 16:13:56 CEST 2008


ha nagyon finomak a bordak, akkor az makdralo!

a hengerszek kb ugyanilyen. a klasszik malom eljarasnal a mag egy csomoszor megy at a hengerszeken!! eloszor akkorara allitjak a rest, hogy eppen ledorzsolje a hejat, ekkor jon le a korpa. szitalas, majd vissza az egesz, egyel szukebbre veve. szitalas, elolrol az egesz.

a kulonbozo retegekbol lejovo liszteknek kulon neve van, megvan melyik mire jo, ezekbol keverik aztan a kesz lisztet.

ha ez nem erdekel, egybol megy aprora az egesz, az a teljes kiorlesu.

a kozepe a griz, azt asszem mindenkeppen kulon kell venni, mert abban olyan anyag van, ami gatolja a teszta megkeleset.

vajk



----- Original Message ----
From: Milleschich János <milejani at invitel.hu>
To: elektro-etc at tesla.hu
Sent: Tuesday, 7 October, 2008 15:18:06
Subject: Re: [elektro-etc] gabona orles/hantolas

Sziasztok!

Én azt kérdezném, hogy működnek a gyári malmok?

Van nekem egy régi "darálóm", aminek van egy garatja és egymással szemben 
van két "dordázott" öntöttvas kerék ( szektorszerűen van bordázva,)  és az 
egyiket egy csavarral lehet állítani ( finomság ).
Éppen azon gondolkodtam a múltkor, hogy megpróbálok vele lisztett készíteni.
Lehet, hogy több lépésben tudom csak finomítani, de megpróbálom.

Szerintem csirkéknek darálhattak vele régebben kukoricát.
A bordák teljesen épek ( élesek ) gondolom nem sokat használhatták.

Húsdarálószerűen kell felfogatni pl. asztalra.

Jó ez szerintetek kis malomnak?!

Üdv  János.
Ui: képet nem tudok küldeni, mert nincs most itthon gépem.


      


More information about the Elektro-etc mailing list