[elektro-etc] gabona orles/hantolas
vajk fekete
halaloszto at yahoo.co.uk
Tue Oct 7 16:13:56 CEST 2008
ha nagyon finomak a bordak, akkor az makdralo!
a hengerszek kb ugyanilyen. a klasszik malom eljarasnal a mag egy csomoszor megy at a hengerszeken!! eloszor akkorara allitjak a rest, hogy eppen ledorzsolje a hejat, ekkor jon le a korpa. szitalas, majd vissza az egesz, egyel szukebbre veve. szitalas, elolrol az egesz.
a kulonbozo retegekbol lejovo liszteknek kulon neve van, megvan melyik mire jo, ezekbol keverik aztan a kesz lisztet.
ha ez nem erdekel, egybol megy aprora az egesz, az a teljes kiorlesu.
a kozepe a griz, azt asszem mindenkeppen kulon kell venni, mert abban olyan anyag van, ami gatolja a teszta megkeleset.
vajk
----- Original Message ----
From: Milleschich János <milejani at invitel.hu>
To: elektro-etc at tesla.hu
Sent: Tuesday, 7 October, 2008 15:18:06
Subject: Re: [elektro-etc] gabona orles/hantolas
Sziasztok!
Én azt kérdezném, hogy működnek a gyári malmok?
Van nekem egy régi "darálóm", aminek van egy garatja és egymással szemben
van két "dordázott" öntöttvas kerék ( szektorszerűen van bordázva,) és az
egyiket egy csavarral lehet állítani ( finomság ).
Éppen azon gondolkodtam a múltkor, hogy megpróbálok vele lisztett készíteni.
Lehet, hogy több lépésben tudom csak finomítani, de megpróbálom.
Szerintem csirkéknek darálhattak vele régebben kukoricát.
A bordák teljesen épek ( élesek ) gondolom nem sokat használhatták.
Húsdarálószerűen kell felfogatni pl. asztalra.
Jó ez szerintetek kis malomnak?!
Üdv János.
Ui: képet nem tudok küldeni, mert nincs most itthon gépem.
More information about the Elektro-etc
mailing list