[elektro-etc] Tulhutes

Cseh Robert r-cseh at freemail.hu
Mon Dec 29 21:51:22 CET 2008


Sziasztok!


Most olvasom az asvanyvizes projektet:)
Jo idő is van kinn, igy par tipp es kiserleteznivalo jutott erről eszembe.


Előszor a folyamat háttere:
a kristályszerkeztet kialakulásának feltétele, hogy legyenek ún, kristálygócok, amire a további kristályosodás megindulhat. Ez történhet spontán, a folyadékmolekulák összesrendeződésével, ami már a kristályrácsnak felel meg, és utána erre szépen rakódnak a következő kristályok....
És szépen növekednek.
De ilyen gócpont lehet a szennyezés is (idegen kristály, belehulló por, felületi egyenetlenség....).

Az hogy tömbkristályod lesz, szép szimmetrikus, átlátszó, vagy jégkása, az 2 dolog arányától függ:
- kristálynövekedés sebessége
- gócképződés sebessége.

Megfigyelhető, hogy lassú növekedés esetén (gócképződés lassabb mint a kristálynövekedés) nagy kristályok lesznek. Mikroszkóp alatt megleshető, hogy több kisebb gócpont is képződik, de a nagyobb, növekvő melett ezek képesek újra feloldódni (pontosabban folyadékká válni)...

Ha van otthon timsó (nagyszülő borotválkozásnál használ(hat)ja vérzéscsillapításra), akkor azzal kísérletezz egyet:
- Pohárba berak.
- Ráönt kb 1/4 kristálynyi vizet
- mikróba berak, felforral. 

A timso a kristályrácsában sok vizet tartalmaz, így az is segíti a feloldódást.

Utána kivesz, porrongyba betakar. Lerakod hűlni, A rongy segíti a lassú kihűlést 8érdemes lefedni a poharat, hogy a por ne potyogjon bele. nagyon szép piramis alakú kristályok nőnek. Ezek 2-4 cm! mérete is elérhetik (én 1,5-2 cm-es magasságút készítgettem). Ha lehet a pohár/csésze sima felú legyen, ne recés. Akkor az oldalfalon kezd nőni, és nem lesz szép kúpos...

A maradék folyadék bárhányszor felhasználható, ill a nem sikerült kristályok újra feloldhatóak. Oldhatósága:
20 fokon 11g timsó/100g víz 
80 fonon 180g timsó /100g víz



Ami nálatok előjött, az a túlhűtés. Ekkor nem alakult ki a kristálygóc, és a folyadék hőmésréklete lement 0 fok alá. Ha megindul a kristályosodás (általában sok gócpont, kásaszerű eredménnyel), akkor a kristályosodási hő felszabadul és a rendszer a fagyáspontra (0 fok) melegíti fel.

Ennek legszebb példája a Nátrium-tiszulfát túlhűtése (fixírsóként fotósboltban/vegszerboltban tucatvegyszer).
Ez az anyag kristályvizet tartalmaz szintén. Felmelegítve (nem kell víz, simán meg lehet olvasztani 8főzőpohár, kémcső, bögre stb).
Simán ~70-80 fokos vizes edénybe állítva 60 fokon a fixírsó megolvad. saját magát feloldja a belső kristályvize. a túlhűtést simán lehet vinni 10-15 fokig is! Nehezen indul meg a kristályodása. ezt erős keveréssel, rázással, vagy saját kristályát beledobva lehet megindítani. Ekkor a 10-30 fokos oldat nagyon gyorsan 60 fokra felmelegszik, és részben kikristályosodik...
Ezt régen ún. melegítő-kapcsulaként használták. Felmelegítetted, megolvadt a kristály. Ez egy üvegkapszulában volt benne. lehűtötted szobahőmérsékleten.... Elmentél síelni, szánkózni. A kezed majd le fagy.... Ekkor zsebbe belenyúl és a már lehűlt (5 fok alatti!) csövecskét megráztad (igen erősen), és a kristályosodás ekkor indult csak meg. És a kézmelegítőd készen is volt a maga 40-60 fokos hőmérsékletével.... 
És ezt bárhányszor használhattad... manapség jó lenne ilyen egy kis műanyag fiolában.... nem nagyon ismerik, inkább nagyszülők mesélhetnek ilyenről (30-as 40-es években volt ilyen....)


Más: szelektív kristályosítás:
Tonic/üdítő. rakd ki az erkélyre hogy részben fagyjon le.
Ekkor a fagyott rész a tiszta oldószer (itt víz) kezdi tartalmazni, míg a folyadék a tonic/gyömbér sűrítmény...
Ipari eljárásra is alkalmas, mert ezzel töményíteni, illetve tisztítani is lehet az anyagot...

De ha hideget kell előállítani (fagypont alatti) mert hőmérőt kellett tesztelni, hogy jól mér e (nálam egy DS1820 hőmérő IC volt). Kinn +6 fok, a fagyasztóba meg nem rakunk elektronikát... de -5..-8 fok kellene...
Elő a vegyészkönyvet a hűtőkeverékeknél.
Végy jeget. Az van a fagyasztóban...
Sózd meg. Konyhasó van...
A kapott keverék lehűti magát -8..-9 fokra!


Ugyanígy létezik keverék, ami oldáskor felemegszik (pl. naOH+víz, savak higítása. a hűtés létványosabb. Vízcsepp egy fémlapra. Rá vékonyfalú pohár. Abba NH4Cl (ammónium klorid (azt hiszem ammonnitráttal (pétisó) is működik). Ebbe bele jégkását. Az elért lehúlés a 15-20 fok is lehet. A pohár aljához hozzáfagy a fémlap, és annál fogva felemelhető....



Bocs a hosszú levélért.....
Eldugulok mára...


Robert



More information about the Elektro-etc mailing list