[elektro-etc] Krumplistojas, gombastojas
jhidvegi
jhidvegi at gmail.com
Wed Aug 29 09:02:10 CEST 2007
Nna akkor íme:
Teflonserpenyő, hasábburgonya, de csak annyi, hogy még férjen bele más
is.
Olaj bőven, krumpli megsüt, ahogy kell. Lehet kicsit sózni is, amíg még
nyers.
Közben hagymát kockáz, zöldpaprikát is hosszában is, meg keresztben is
felvágni, mondjuk 20Ft-os méretű négyzetekre kb.
Ha már a krumpli megsült, akkor ezek zutty, mennek hozzá. A krumpli
süléséhez sokkal több idő kell, mint a hagymáéhoz, ezért a sorrend.
Esetleg a krumplit nem kell teljesen megsütni magában még.
(Ki lehet indulni akármilyen okból meglévő sültkrumpliból is, sőt, én
már főttkrumpliból is kiindultam. Persze nem törtkrumpliból vagy
kruplipüréből. :-) )
Ennek a háromnak az íze kezd összesülni, de a hagyma még csak üveges,
nem pirult meg (muszáj kevergetni), ekkor valami jófajta paprikás
kolbász kockázott darabkái mehetnek bele szintén dúsan. Ettől meg fog
pirosodni az egész, mert kijön belőle némi zsiradék meg pirospaprika és
más ízek. Aki szereti, és nem ódzkodik az Eakármiktől, még az utolsó
pillanatban egy kis gulyáskrémmel is megkínálhatja még a tojás berakása
előtt közvetlenül a serpenyőt. Össze kell keverni vele persze, hogy jól
eloszoljon.
A kicsit sózott, összekevert (villával lazán felvert) tojás akkor menjen
bele, amikor már minden kész a serpenyőben. Ha jól sikerült a zsiradék
mennyiségét a tojás mennyiséghez illeszteni, akkor nem akar odaragadni
sem, meg nem fog úszni sem az olajban. A beleöntéskor hirtelen
összekevergetjük, hogy az olaj és a tojás egymásra találjon, aztán
amikor már elkezd a tojat szilrádulgatni, akkor csak kívülről befelé
húzogatjuk, így kevergetjük össze. Ha nem nagy a mennyiség, és jó a
teflon, minden arány sikerült, akkor a végén az egész jól egybe is
lehet, és egy alkalmas tányérra egyben kimegy.
Bármikor nekifogok mindig van jelentkező, aki benevez, és nagyon ritkán,
csak suttyomban csinálhatom meg magamnak. Ezért mármár standard, hogy ha
nekifogok, 8 tojásnál nem lehet kevesebből csinálni.
Ha nincs kolbász, és valaki nem utálja, lehet párizsival, virslivel is
csinálni, és nem szörnyű baj, ha kimarad pl a zöldpaprika, de persze
azzal jóval finomabb. De a legegyszerűbb is jó, amikor csak krumpli,
hagyma, olaj és tojás meg némi só van.
Zöldhagymaszezon idején ugye a hagyma zöldjét nem szokta mindenki
megenni, és ha jó sok összejön belőle, akkor azzal csinálom.
A másik: nagyon hasonló elven gombástojás. Ott is az a lényeg, hogy a
gomba sokkal tovább sül, mint a hagyma, tehát előbb a megsózott, kockára
vágott gombát pirítom meg, és mielőtt kész, akkor kapja meg a hagymát.
Ettől összesülnek... innentől sokféle módon ízesíthető, vagy natúrra is
hagyható. Lehet piros, vagy petrezselymes, vagy a már említett
zöldhagyma zöldjével is készülhet, lehet itt is kolbászozni... ennek is
mindig nagy sikere van.
Nem könnyű ételek azért ám ezek!
Jóétvágyat - hjozsi
More information about the Elektro-etc
mailing list