[elektro-etc] Krumplistojas, gombastojas

jhidvegi jhidvegi at gmail.com
Wed Aug 29 09:02:10 CEST 2007


Nna akkor íme:

Teflonserpenyő, hasábburgonya, de csak annyi, hogy még férjen bele más 
is.
Olaj bőven, krumpli megsüt, ahogy kell. Lehet kicsit sózni is, amíg még 
nyers.

Közben hagymát kockáz, zöldpaprikát is hosszában is, meg keresztben is 
felvágni, mondjuk 20Ft-os méretű négyzetekre kb.

Ha már a krumpli megsült, akkor ezek zutty, mennek hozzá. A krumpli 
süléséhez sokkal több idő kell, mint a hagymáéhoz, ezért a sorrend. 
Esetleg a krumplit nem kell teljesen megsütni magában még.

(Ki lehet indulni akármilyen okból meglévő sültkrumpliból is, sőt, én 
már főttkrumpliból is kiindultam. Persze nem törtkrumpliból vagy 
kruplipüréből. :-) )

Ennek a háromnak az íze kezd összesülni, de a hagyma még csak üveges, 
nem pirult meg (muszáj kevergetni), ekkor valami jófajta paprikás 
kolbász kockázott darabkái mehetnek bele szintén dúsan. Ettől meg fog 
pirosodni az egész, mert kijön belőle némi zsiradék meg pirospaprika és 
más ízek. Aki szereti, és nem ódzkodik az Eakármiktől, még az utolsó 
pillanatban egy kis gulyáskrémmel is megkínálhatja még a tojás berakása 
előtt közvetlenül a serpenyőt. Össze kell keverni vele persze, hogy jól 
eloszoljon.

A kicsit sózott, összekevert (villával lazán felvert) tojás akkor menjen 
bele, amikor már minden kész a serpenyőben. Ha jól sikerült a zsiradék 
mennyiségét a tojás mennyiséghez illeszteni, akkor nem akar odaragadni 
sem, meg nem fog úszni sem az olajban. A beleöntéskor hirtelen 
összekevergetjük, hogy az olaj és a tojás egymásra találjon, aztán 
amikor már elkezd a tojat szilrádulgatni, akkor csak kívülről befelé 
húzogatjuk, így kevergetjük össze. Ha nem nagy a mennyiség, és jó a 
teflon, minden arány sikerült, akkor a végén az egész jól egybe is 
lehet, és egy alkalmas tányérra egyben kimegy.

Bármikor nekifogok mindig van jelentkező, aki benevez, és nagyon ritkán, 
csak suttyomban csinálhatom meg magamnak. Ezért mármár standard, hogy ha 
nekifogok, 8 tojásnál nem lehet kevesebből csinálni.

Ha nincs kolbász, és valaki nem utálja, lehet párizsival, virslivel is 
csinálni, és nem szörnyű baj, ha kimarad pl a zöldpaprika, de persze 
azzal jóval finomabb. De a legegyszerűbb is jó, amikor csak krumpli, 
hagyma, olaj és tojás meg némi só van.

Zöldhagymaszezon idején ugye a hagyma zöldjét nem szokta mindenki 
megenni, és ha jó sok összejön belőle, akkor azzal csinálom.

A másik: nagyon hasonló elven gombástojás. Ott is az a lényeg, hogy a 
gomba sokkal tovább sül, mint a hagyma, tehát előbb a megsózott, kockára 
vágott gombát pirítom meg, és mielőtt kész, akkor kapja meg a hagymát. 
Ettől összesülnek... innentől sokféle módon ízesíthető, vagy natúrra is 
hagyható. Lehet piros, vagy petrezselymes, vagy a már említett 
zöldhagyma zöldjével is készülhet, lehet itt is kolbászozni... ennek is 
mindig nagy sikere van.

Nem könnyű ételek azért ám ezek!

Jóétvágyat - hjozsi 



More information about the Elektro-etc mailing list