[elektro-etc] boros hordo'
Varga Tibor
varga at gyogyinfok.hu
Mon Aug 27 12:27:27 CEST 2007
Sziasztok!
jhidvegi wrote:
> Ha már újra téma.
>
> Kéne nekem egy hozzám illő fajta "testes bor". :-)
> Melyikek azok?
Hát, az amelyik _neked_ izlik. :-)
Tessék. Nesze semmi, fogd meg jól.
Azt javaslom, hogy keress fel egy olyan rendezvényt, ahol többféle bort
tudsz megkóstolni.
Ilyenkor szeptember elején szokott lenni Budapesten is.
Ilyen helyeken több fajta bort tudsz összehasonlítani.
Főleg, ha van egy segítőd, aki kicsit ért hozzá.
Olyan aki el tudja mondani, hogy mire figyelj amikor kóstolod.
El tudja magyarázni, hogy hogyan érezd a bor savasságát kóstoláskor,
hogy álltalában a fehérbor savassabb, mint a vörös.
Figyelni kell az illatára, majd amikor beveszed a szádba, figyeld, hogy
mennyi idő múlva és a nyelved melyik részén
érzel ízeket. Van amelyik bornak hosszú ideig érzed valamelyik
ízösszetevőjét a nyelved valamelyik részén.
Ezt jelzik a hosszú szóval. A rövid boroknak hamar eltűnik az íze a szádból.
Figyelni kell az ízek összhangjára.
Kóstoltam már Tokaj környékén, hordóból olyan szút, amelyik szétvált az
alkoholra a savas és az édes ízekre.
Nem volt összhang.
Aki néhány jobban ismert fajta esetében el tudja mondani, még a kóstolás
előtt, hogy mire számíthatsz.
Ismer néhány szakkifejezést és azt el is tudja magyarázni arra a borra
vetítve, amit éppen kóstolsz.
Aztán ha már kialakult benned, hogy mely fajták tetszenek, akkor lehet
válogatni a termelők
és évjáratok között.
Most úgy csináltam fentebb, mintha értenék hozzá. Pedig volt, hogy
kóstoláskor összekevertem a Merlo és a Cabernet franc
borokat.
Minden szakmában előfordul, hogy valaki egy kicsit elkezd érteni hozzá,
megtanul
néhány szakkifejezést és azokat használva megpróbálja saját magát
nagyobbnak,
hozzáértőnek láttatni mások szemében. Nyilván a borkóstolás esete sem
kivétel.
Vagyis lehet igazad Józsi.
Viszont én sem értek annyira hozzá és ezeket a műsorokat sem gyakran nézem,
hogy bárkiről is véleményt tudjak mondani.
Az ecetes borról meg annyit, hogy abban nem ecetsav van, hanem
ecetsav-észter.
Emiatt nem éri meg vegyi úton kivonni belőle.
(Ha tévedtem és nem észter, akkor lesz, aki kijavít.)
Üdv. Tibi
> Ma egy borral foglalkozó műsorban, mint annyi más alkalommal is hallom
> a savasságot. Jelzőkkel is ellátják, hogy mennyire savas. Ez milyen
> savat takar? Biztos nem sósav vagy salétromsav. Az ecet már jobban
> eszembe jutott egyes "guggoló borok" kapcsán, meg a dugópukkanásról
> (ami szerintem nem igazán jellemző a borosüvegek nyitására) a szénsav.
> Van más is? Pl hangyasav? :-)
> (Ahogy én tudom: guggoló bor az, amivel, ha egyszer megkínálnak,
> legközelebb guggolva megyek az ablak alatt, nehogy mégegyszer
> megkínáljanak.)
>
> Na jó, nem bizonygatom tovább, hogy mennyire nem értek ezekhez a
> dolgokhoz, az úgyis már nyilvánvaló, de érzek itt valami hasonló
> dolgot a beszélgetések alapján, mint a hangtechnikában a hi-end. Nincs
> igazam? Ha nincs, akkor ez van, elfogadom, hogy mások valóban érzik
> azt a sokféleséget, amit egészen meghökkentő, oda nem igazán illő
> szavakkal fogalmaznak meg. Bár kétségtelen, hogy hangulatosak ezek, az
> ember szinte a pincében érzi magát, de lehet, hogy ez csak a témának
> és a hangsúlyoknak köszönhető. De az is kétségtelen számomra, hogy van
> benne egyfajta kirekesztés is, vagy mifene. Kívülálló nem is értheti,
> hogy mit kell érteni ezek a kifejezések alatt, és bizony van egy olyan
> érzésem, hogy a riporternő is csak úgy csinált, mintha értené, mintha
> evidens lenne - jóllehet elég régóta ilyesmi műsorokat vezet (a maga
> begyakorolt beszédhibája bedobásával).
>
> hjozsi
>
More information about the Elektro-etc
mailing list