[elektro-etc] boros hordo'

Varga Tibor varga at gyogyinfok.hu
Fri Aug 24 09:36:31 CEST 2007


Sziasztok!

Na megint itt vagyok a munkahelyen, így megpróbálok válaszolni és 
véleményz mondani a tegnap óta
kapott e-mailokban elhangzott kérdésekre, leírásokra.

Gyula Szabó wrote:

> Hali!
>
> Először is nagyon köszönöm a számomra rendkívül értékes útmutatót 
> Varga Tibinek, meg a többiek kérdéseit, amire itt egész jó kis 
> borászati értekezés született! 

Szívesen máskor is.


>> Ha a hordó dugói fából vannak, azokat kukorica csuhéval szokták 
>> körbtekerni, a tömítés javítása és a könnyebb kiszedés miatt.
>
>
> Ebben "majdnem új" a dugó. Esztergált és még olyan gömb is van a 
> tetején, hogy könnyebb legyen megfogni. 

Mivel a lyuk alakja nem pontosan egyezik a dugóval, a csuhé segíti a 
tömítettséget és a dugó kiszedését is a hordóból.
Én így tapasztaltam.



>> Viszont ha még napok vannak a szüretig, akkor néhány óra, egy 
>> éjszakányi kicsöpögtetés után be kell vinni a helyére.
>> Ha nem egy napot kell eltenni hanem 2-6 nap is eltelik mire a must 
>> belekerül,
>> égess el benne 1-2 szál ként. és ne szellőztesd ki.
>
>
> Így lesz, mert a must csak október közepe/vége felé fog belekerülni. 

Olyan hosszú időre kiszárítva illik eltenni a hordót.
Miután eldagasztottad, úgy helyezed el, hogy a dongán lévő lyuk legyen 
legalul és
minden víz ki tudjon csepegni. Valahol a szabadban legyen, de ne süsse a 
nap.
Októberben már süthetné, de most még nagyon süt.
Ilyen melegben 2-3 nap alatt megszikkad annyira, hogy eltehető lesz.
Aztán szüret előtt újra kell forrázni.
Ha feltőltenéd vízzel és úgy akarod eltenni azt nem tanácsolom. Ha ennek 
ellenére kísérletezni akarsz, akkor
vegyél borként (kálim-metabiszulfid vagy valami hasonló) és abból tegyél 
a vízbe 100 literenként 2 dkg-ot.
De ha nem akarsz mérni, akkoregy cspott evőkanállal a
200 literes hordóba. A vizet hetente pótold, mert a fa elszívja és 
párologtat is.
Ja és hideg helyen tartsad. Ha nem teszel bele borkén és melegben is 
lesz akkor megposhadhat a víz
és a hordónak is árt.
Szüret előtt mindenképpen forrázd újra, bármelyik fenti esetet is választod.
Bár ezen forrázások ideje jóval kevesebb lesz, lehet mint a mostani.

Más:
Idén nagyon korán kezdődnek a szüretek. Itt a környékünkön 1 hónap múlva 
mindenféle szüret befejeződik.
Jó! Az extrém kísérleteket végzők más kategóriába tartoznak. Ilyenek, 
akik aszúval vagy jégborral
szeretnének kísérletezni. Azért írom kísérletezésnek, mert Tokajon kívül 
az aszú csak kísérletnek minősül a szememben.

Szóval a szüret idejéről a helyszínen érdeklődj, kérjél tanácsot, 
segítséget.
Ehhez látnom kéne a szőlőt, és még megkóstolni is. Vannak akik próbaszüretet
csinálnak és megmérik a mustfokot, a must savtartalmát is.

>> Ekkor lehet időd lefesteni.
>
>
> Lesz.....az abroncsokat akarom lefesteni, meg a fenekek szélét, a 
> nútolásnál. Sok helyen láttam ilyet és tetszetős. Pirosra. 

Helyes.


Akkor most egy kis mese a borkészítésről és eszközeiről:

A fehérborokat álltalában reduktív módon készítik.
Ez azt jelenti, hogy amennyire csak lehet a levegőtől elzárva kell 
kezelni a mustot, a bort.
Ezeket a borokat lehet műanyag vagy rozsdamentes anyagból készült 
úszófedeles tartályokban
tartani. Az úszó fedél miatt sohasincs levegő a bor felett.
Az íze közelebb lesz az eredeti gyümölt ízéhez, mint az oxidatív úton 
készülteknek.

A tokaji aszú oxidatív úton készül, pedig fehérbor.

A vörösborok álltalában oxidatív úton készülnek.
Ezeket lehet nyitott kádban erjeszteni, bár a mai technológiai szint 
megköveteli a rozsdamentes
anyagból készült erjesztőtartályt a hőmérsékletszabályozást és még egy 
csomó dolgot.
A must erjesztését hadd ne írjam le. Egyrészt keveset tudok róla, 
másrészt amit tudok azt leírni
is sok idő lenne. Aztán ha hibás dolgot írnék le, azt minek írjam le.

A vörösborokat illik fahordóban érlelni. esetleg több évig is.
Kivétel persze itt is van, mert Villányban oportót hoztak már forgalomba 
szüret után 1-2 hónappal is.
Ez a fajtától is függ.

Amikor a bor palackba kerül szürve lesz és sokkal kevesebb levegő éri.
Ettől kezdve lelassul a fejlődése.
Nagy pincészetek érlelnek bort palackban esetenként több évtizedig is.
Illetve a kicsik között is történnek kísérletek, de azok általában csak 
házi fogyasztásra.
Nekem is van 10-12 éves borom palackban.

Ha a palackozott bor üvegjét nem fektetve tároljuk, akkor a parafa dugó 
belső oldalán
penész alakulhat ki. Ha fekszik az üveg, akkor ez nem fordulhat elő.

Üdv. Tibi




More information about the Elektro-etc mailing list