[elektro-etc] boros hordo'

Halasz Ferenc halaszfm at gmail.com
Thu Aug 23 20:44:41 CEST 2007


Vannak "hagyományos" készítésű borok. Régen csak hordó volt erre.
Újabban különösen egyes fehér boroknál lényegesnek tartják, hogy a
szőlő eredeti íze-illata a borban is érezhető legyen. Ezek általában
levegőtől minél elzártabb erjesztést és tárolást jelentenek. Ezek ú.n.
reduktív borok. Más borok készítése, érlelése ezzel ellentétben igény-
li a levegő valamelyes jelenlétét. Ezekben pár dolog oxidálódik is
közben, Más lesz az íze. Ezek általában már az eredeti szőlő-ízből
nem sokat tartanak meg, érésük folyamán még a hordó anyagából is kap-
nak valamit. Hordóban hosszan érlelt borfajták egész más "élményt"
adnak a fogyasztónak. Ennek külön todománya van. :-)
Én készítettem hordó nélkül is bort, az erjesztést is üvegballonban
műveltem. Ezzel a módszerrel lehet igazán az eredeti szőlő-illatot a
borban is megőrizni. (Párszor nagyon finom lett így a tramini és musko-
tályos "válogatott" szőlőkből készült borocskám. :-) )    Üdv: HFeri



More information about the Elektro-etc mailing list