[elektro-etc] boros hordo'
Varga Tibor
varga at gyogyinfok.hu
Thu Aug 23 14:32:57 CEST 2007
Sziasztok!
Kedves Gyula!
Gyula Szabó wrote:
> Nem penészes! Be volt dugva, én vettem ki belőle a dugót, aminek a
> végébe ütött kis kampón még ott lógott az elégett kénszalag maradványa.
Valószinüsítem, hogy az a kampó valamilyen fém.
Szerezz be másik dugót addigra, mire bor kerül bele.
Semmiféle fém ne legyen a borban.
Amennyire csak lehet a must se érintkezzen fémmel.
A must ugyanis rengeteg savat tartalmaz és az megmarja a fémeket.
A bor íze és tartóssága szempontjából elkerülendő mindenféle fém.
A réz is.
Nemesfémekkel meg nagyon ritkán találkozik a must és a bor.
> Elsőre kapásból a szagra/illatra mentem rá, de semmi kellemetlen szaga
> nem volt. Az általad is említett lámpás módszerrel is körbe
> világítottam és nincs benne penész.
> Ma délelőtt pedig már az abroncsokon is húztam. Nem sokat ment, olyan
> 1-2 mm-t....tehát a hordó nem akart szétesni.
Ez lett volna a következő lépés, de látom, nem kezdő vagy, mint én
voltam 19 éve amikor kényszerből
kellett megtanulnom a szőlőművelést, növényvédelmet, borászatot.
Remélem digitális tolómérővel mérted!
Mert ha nem, akkor nincs elektro a leveledben a lámpán kívül. ;-)
> Kívülről pedig csak az az általános pince-penész volt rajta...azt
> száraz ronggyal nagyjából letöröltem, hogy meglássam, ha vannak
> külsérelmi nyomok. Nincsenek és a dongák is épek, egészségesek.
Nagyszerű!
> Itt tartok...és várom a további instrukciókat!
> Hátha másnak (akik nem a kádárhoz viszik a hordót) is jól jönnek, így
> szüretre készülődve.
> 8o))
Majd szól, ha valakinek nem tetszik a levelezésünk.
Mivel, mint írtam, nem kezdő vagy, néhány dolgot, amit írok, biztosan
tudsz már.
De lehet, hogy van a listán aki érdeklődve olvassa.
Hadd kérdezzem, meg, hogy honna írsz?
Mert, ha innen a szomszéd utcából, akkor egyszerűbb személyesen
megbeszélni. :-)
Én Szekszárdról írok.
Vörös vagy fehérboros a hordó?
A fehérbor általában a hordóban forr le, míg a vörös az erjesztőkádban.
Emiatt az egyiket a szüretre kell előkészíteni, a másikat meg a préselésre.
A fehéret a szüret után közvetlenül szokták préselni.
Szóval azon idő előtt, mikorra kell a hordó, kb egy héttel kezdheted az
előkészítést.
Ha nem bízok a hordóban, akkor hamarabb is, de ha víz kerül a hordóba, akkor
ilyen melegben 2-4 nap kell minimum, mire kiszárad és eltehető lesz,
szállítható lesz a kádárhoz.
Viszont ilyen közel a szürethez véleményem szerint esélytelen kádárt
találni, aki addigra biztosan megcsinálja.
Ha mégis, attól a következő előkészítés akkor is szükséges.
Ha a hordó dugói fából vannak, azokat kukorica csuhéval szokták
körbtekerni, a tömítés javítása és
a könnyebb kiszedés miatt. Akinek van rá pénze vehet szilikonból készült
dugót is.
Szóval az akona dugót alaposan beütöd. A hordó laposabb oldala az akona.
A domboró oldalán vannak a dongák. Ezek egyike lyukas és ebben van a
másik dugó.
Kisebb hordóknál előfordul csak a donga dugó.
A hordót kitámasztod rendesen, hogy amikor a forró vizet beleöntöd,
közben el ne mozduljon.
A 200 literes hordóba beleöntesz 20 liter forróvizet. Ha csak bojlerben
melegített víz van, akkor
én többet szoktam annakidején. (Már nem nekem kell csinálni. A sógor
átvette és azóta
iskolában is kitanulta a borászatot.)
Forrásban lévő vízből a hordó 100 literenként 10 liter víz.
Bojlerből 1,5- 2 -szer ennyit. A bojler hőfokszabályzóját eléggé hamar
fel szoktam tekerni amennyire csak lehet.
A villanybojlerek 80 Celsiusos vizet szoktak csinálni. ( Csak
belecsempésztem valami elektrot. ;-) )
Amikor beleöntötted a forróvizet, alaposan beleütöd a másik dugót is.
Ezután elkezded a hordót billegtetni, forgatni. A mozdulatot biztosan
láttad már valahol.
A hordó alatt legyen valami olyan anyag, ami megakadályozza a hordó
sérülését, ha
monjuk betonon vagy, illetve a külső szennyeződését, ha monjuk csupasz
földön dolgozol.
Erre sokan autógumit használnak.
A mozgatás hatására felmelegszik a hordóban lévő levegő és ahol csk tud
jön ki a gőz.
Emiatt dupla balesetveszélyre kell figyelned.
A veszélyesebb, ha kilöki valamelyik dugót és az eltalál.
Emiatt úgy forgasd, hogy soha ne a fejedet találja el.
Ha ferdén állsz a hordó mellé, akkor csak a kezed lehet a dugó előtt és
véletlenül sem a lábad között
talál el.
A másik veszély az összeszáradt dongák között kifújó forró víz és vízgőz
magas hőmérséklete.
Emiatt is ajánlom, hogy felöltözve csináld, ne félmeztelenül.
Szóval a réseken kijövő vízgőz megmutatja, hogy mennyire száradt össze a
hordó.
Jó esetben 5-10 percen belül megszűnik a kifújás.
A meleg vizet érdemes benne hagyni több óra hosszat ésidőnként megmozgatni.
Ilyenkor újra ki szokott fújni, ha még nem eléggé dagadt el.
Ha eldagadt, akkor már nem fúj ki és a dugó oldalról történő megütése
esetén kirepül, mert nyomás
maradt a hordóban. Ha alaposan kihült a víz, akkor levegőt szokott
beszívni, ha jól zár.
Ha bizonytalab vagy abban, hogy jól eldagadt, akkor néhány óra vagy 1-2
nap múlva ismételd meg
a forrázást, amit fentebb leírtam.
Amikor a meleg víz benne van, közben kívülről vizet ráengedve erős
kefével ledörzsölheted a
külső penészt és egyéb szennyeződéseket. Mivel belülről a víz melegíti
és esetleg a Nap is süti,
hamar megszárad.
Érdemes megvizsgálni a kifolyó, már lehűlt forrázóvizet, színre, szagra.
Volt, hogy megkóstoltam,
hogy biztosan hibátlan-e a hordó belülről. Nem nyeltem le, csak az ízre
voltam kíváncsi.
A meleg vízet kiengedve 2-3 alkalommal hideg vízzel kell öblíteni.
Az öblítő víz szintén 100 literenként 10-15 liter.
Ekkor kész a hordó a must vagy a bor fogadására.
Viszont ha még napok vannak a szüretig, akkor néhány óra, egy éjszakányi
kicsöpögtetés után
be kell vinni a helyére. Ha nem egy napot kell eltenni hanem 2-6 nap is
eltelik mire a must belekerül,
égess el benne 1-2 szál ként. és ne szellőztesd ki.
Ekkor lehet időd lefesteni.
Keress olyan festéket amelyik nem 24 óra alatt szárad, hanem 1-2 óra alatt.
Festettem már míniumos alapozóval is hordót meg nitrolakkal is.
Mondjuk míniumos alapozót már nem kapsz, mert az ólomtartalma
miatt betiltották, ha jól tudom.
Van még kérdésed?
Érthetően írtam le?
Üdv. Tibi
More information about the Elektro-etc
mailing list