[elektro-etc] Kenyér

peter ppesti at tapiomente.hu
Mon Oct 16 19:10:39 CEST 2006


> 
> Hasonlót sejtek az élesztő nélküli esetnél is. Ki tudja, mi fog benne 
> elszaporodni? Lehet, hogy jó esély van rá, hogy mindig nagyjából ugyanaz, de 
> ezt garantálni csak úgy lehet, ha én szabom meg, mi legyen az. Lehet, hogy 
> akik nagyon jó kenyereket tudnak sütni, itt van az eb elhantolva. Hallottma 
> hagyományőrző jellegű műsorban korábban, hogy a kenyérsütő néni rengeteg 
> ideje nevelgeti ezt az alapanyagot, ha jól emléxem, anyáról lányra 
> öröklődött régen, és csodájára járnak a kenyerének.

Jól látod a helyzetet. Sajnos a régi tudást már nehéz feleleveníteni és
az anyagokat sem egyszerű beszerezni. Amikor építettem a kemencét
szembesültem ezzel a problémával. Az idősek sem tudtak már sok
kézzelfogható infót adni, az anyagok beszerzése pedig igen macerás volt,
mert cserépkemnecét építettem kézzel vert hódfarkú cserépből. A
gyorskovásznál a lényeg pont az hogy élesztő indítja el, majd az
szaporodik. Így azonos minőséget tudok produkálni, ha a liszttel nincs
gond. De abból nincs igazán választék, mert csak egy cégtől tudom a
kenyérlisztet beszerezni. (BL80, lehet hogy elírtam a melóhelyen ,de ott
az agyam a DHCP és AD rejtelmein járt :) Csupán a keverési arányokon
tudok módosítani.

> Műszaki ráközelítés (miközben persze nem értek a kenyérsütéshez):
> Ha a kemence fala jó forró, akkor nincs ideje egy adott szín elérésekor 
> mélyebb régegnek átsülnie. Akár olyat is lehet csináni, hogy lesz egy 
> megfelelő színű és vastagságú héja, de a közepe nyers marad.
> 
> Ezzel szemben a kevésbé vagy elégtelenül forró kemencefal nem sugároz 
> eléggé. Elvileg az is elérhető, hogy mire a szín megfelelő lesz, már az 
> egész kenyér kenyérhéjból áll. :-) Hiszen van ideje a belsejének is 
> túlhevülni.

A műszaki ráközelítés tökéletes. Az első esetet nem nehéz produkálni. A
másodikat már nehezebb, mert ha nem elég forró a kemence akkor órákig is
sülhet a kenyér, akár teljesen ki is száradhat a héja világos marad. Ez
szokott becsapni. Talán a legnehezebb a kemence felfűtését eltalálni.
Persze erre is megvannak a régi módszerek (tollpróba, búzakorpa stb.)



More information about the Elektro-etc mailing list