[elektro-etc] Kenyér
peter
ppesti at tapiomente.hu
Mon Oct 16 19:10:39 CEST 2006
>
> Hasonlót sejtek az élesztő nélküli esetnél is. Ki tudja, mi fog benne
> elszaporodni? Lehet, hogy jó esély van rá, hogy mindig nagyjából ugyanaz, de
> ezt garantálni csak úgy lehet, ha én szabom meg, mi legyen az. Lehet, hogy
> akik nagyon jó kenyereket tudnak sütni, itt van az eb elhantolva. Hallottma
> hagyományőrző jellegű műsorban korábban, hogy a kenyérsütő néni rengeteg
> ideje nevelgeti ezt az alapanyagot, ha jól emléxem, anyáról lányra
> öröklődött régen, és csodájára járnak a kenyerének.
Jól látod a helyzetet. Sajnos a régi tudást már nehéz feleleveníteni és
az anyagokat sem egyszerű beszerezni. Amikor építettem a kemencét
szembesültem ezzel a problémával. Az idősek sem tudtak már sok
kézzelfogható infót adni, az anyagok beszerzése pedig igen macerás volt,
mert cserépkemnecét építettem kézzel vert hódfarkú cserépből. A
gyorskovásznál a lényeg pont az hogy élesztő indítja el, majd az
szaporodik. Így azonos minőséget tudok produkálni, ha a liszttel nincs
gond. De abból nincs igazán választék, mert csak egy cégtől tudom a
kenyérlisztet beszerezni. (BL80, lehet hogy elírtam a melóhelyen ,de ott
az agyam a DHCP és AD rejtelmein járt :) Csupán a keverési arányokon
tudok módosítani.
> Műszaki ráközelítés (miközben persze nem értek a kenyérsütéshez):
> Ha a kemence fala jó forró, akkor nincs ideje egy adott szín elérésekor
> mélyebb régegnek átsülnie. Akár olyat is lehet csináni, hogy lesz egy
> megfelelő színű és vastagságú héja, de a közepe nyers marad.
>
> Ezzel szemben a kevésbé vagy elégtelenül forró kemencefal nem sugároz
> eléggé. Elvileg az is elérhető, hogy mire a szín megfelelő lesz, már az
> egész kenyér kenyérhéjból áll. :-) Hiszen van ideje a belsejének is
> túlhevülni.
A műszaki ráközelítés tökéletes. Az első esetet nem nehéz produkálni. A
másodikat már nehezebb, mert ha nem elég forró a kemence akkor órákig is
sülhet a kenyér, akár teljesen ki is száradhat a héja világos marad. Ez
szokott becsapni. Talán a legnehezebb a kemence felfűtését eltalálni.
Persze erre is megvannak a régi módszerek (tollpróba, búzakorpa stb.)
More information about the Elektro-etc
mailing list