[elektro-etc] Kenyér
Auth Gábor
auth.gabor at javaforum.hu
Sun Oct 15 21:34:12 CEST 2006
Halihó!
Volt időm kicsit lazulni, ezért csináltam kenyeret pusztán liszt, só
és víz felhasználásával. Ehhez először kovászt kell készíteni, ami kb.
egy hetes melót jelent, ugyanis naponta kell egy kicsit foglalkozni a
kovásszal: vízbe kell tenni egy kevés lisztet, amolyan szmöttyenős
állapotban, tehát méz viszkozitású legyen, majd minden nap kell hozzá
adni egy kevés vizet és lisztet, és újra összekeverni. Ebből egy hét
alatt eléggé jelentős mennyiségű kovász lesz, amiből kb. 50 ccm kell 1
kiló listhez, ehhez pedig annyi víz, hogy ne tapadjon a tészta, amolyan
rendes tészta legyen. Ezt hagyni kell kb. 3-4 órát kelni, majd sütőben
kisütni egyre csökkenő (kb 250->150 °C) hőfokon. A gázsütőbe kell egy
fémedényben víz, különben kiszárad a kenyér sütés közben
(villanysütőben nem kell). Ez történt péntek estére.
Nos, a kenyér ma dél körül már szottyadt kiszáradófélbe hajló pékárú
lett (vastag konyharuhába csomagoltam és rácsos kenyértartóba
tartottam.
Graham lisztből csináltam a teljes kenyeret kovászostul, akinek egy
kovászos kenyér mindenféle cucc nélkül kitart egy-két hétig, az árulja
már el, hogy mit rontottam el? :))
--
http://www.javaforum.hu -=- http://www.enaplo.hu
Auth Gábor -=- FreeBSD 5.4 -=- http://bsd.lap.hu
http://www.javaforum.hu/web/authgabor/
More information about the Elektro-etc
mailing list