[elektro-etc] savas-lugos...

Bodosi Bal zs BBALAZS at phys.szote.u-szeged.hu
Mon Dec 18 09:20:16 CET 2006


Hi,

Ha mar Dex nem vette fel a kesztyut :)
Sajnos ez kemia, szoval Robi majd kijavit, ha hulyeseget irok, mert 
mar regen tanultam en is, meg sohasem kotott le igazan...
Szoval savasnak azt az anyagot nevezzuk, ami protont (H+, 
hidrogenion) tud leadni, lugos az, ami ezt fel tudja venni.
A pH a H+ koncentracio negativ logaritmusa.

> K‚rem a hozz ‚rtoket, magyar zz k m r el nekem ezt a savas meg l£gos ‚telek, 
> meg a szervezet savas meg l£gos mivolta k”rli dolgokat, mert valahogy 
> rohadtul szkeptikus vagyok.

Az a lenyeg, hogy a szervezetben az OSSZES sav es lugmennyiseg egy 
adott erteku kell maradjon hosszu tavon. A szervezeten belul leteznek 
pufferek is. A puffer lenyege, hogy ELEVE tartalmaz valamennyi gyenge 
savat es gyenge lugot, igy aztan ha ugyanannyi deszt vizhez ontunk 
savat, jobban  valtozik a pH, mintha a pufferhez ontottunk volna, 
mert megnoveli a masik, gyengen oldodo komponens disszociaciojat. 
Az eros sav (mondjuk kensav) kozel 100%-ban szetesik H+ -ra es SO4- -
ra, a gyengebb savak (mondjuk ecetsav) meg csak reszben. Viszont ha 
lugosodik a kornyezet, akkor megno a 'szetesese', igy plusz savat 
visz a rendszerbe, ami TOMPITJA a lug hatasat. Ezert puffer.
A puffernek van egy 'egyensulyi' erteke, egy olyan pH ertek, ahol o 
maga egyensulyban van, itt a legnagyobb a tompitasi kepessege, ezt pK-
nak hivjak.

Ilyen pufferek a szervezetben pl. a bikarbonat vagy hidrogenkarbonat 
(HCO3- ), a foszfat (H2PO4-, HPO4--) es a verfeherjek. A 
testfolyadekok pH- ja olyan 7.4 korul van, vagyis enyhen lugos. 
Ezt tenyleg pontosan kell tartani, elterese komoly gondot okoz.
A foszfatpuffer lenne a legjobb, de abbol sajnos keves van, ellenben 
a bikarbonatbol sok van, de annak a pK-ja messze esik ettol, de 
azert meg mukodik.
 
> Mi tud a szervezetben savas vagy l£gos lenni azon t£l, hogy a gyomor tutira 
> savas, a v‚konyb‚l meg tutira l£gos? A v‚r k‚mhat sa elt‚rhet a semlegestol? 
> Vagy a nyirokrendszer‚? Vagy milyen levek vannak m‚g az ember 
> szervezet‚ben? > 

Szinte mindenhol zajlik ilyen valtozas. Ha savat akarsz termelni, 
akkor valahol lugot kell raktarozni. A gyomor sejtjei savat termelnek, 
de egyben lugot is, mindkettot ki kell juttatni a sejtbol: a sav a 
gyomor urterebe kerul, a lugot meg a nagyobb mennyisegu ver fogja 
pufferelni (nagy zabalasok utan merhetoen lugosabb lesz a ver a 
savtermeles idejere - postprandialis alkalikus hullamnak is hivjak), 
a hasnyalmirigy pedig sok bikarbonattal lugositja meg a beltartalmat 
(amit foleg a verbol fog felvenni), valamint a bel maga is termel 
bikarbonat ionokat. A szervezet ezt konnyen meg tudja tenni, mert a 
viz es a szendioxid egyesul, szensav lesz belole, ezt a sejtekben 
levo szensavanhidraz enzim fel tudja bontani bikarbonatra es 
hidrogenionra, es ezeket tudja kulon-kulon mozgatni. A 
szensavanhidraz forditva is mukodhet - egyesitheti ezeket - mert a 
kiindulasi es a vegkomponensek aranya szabja meg, hogy merre zajlik 
az irany.

Pl. a veseben igy tortenik a savszekrecio, vagyis el tudja tavolitani 
a felesleges savat, amit kipisilunk. Ha a masik utat nezzuk, a sav 
bikarbonattal ujra szensavat kepez es ez elbomolva CO2-ve es vizze, a 
CO2, mivel gaz, a tudobol el tud tavozni. A belbol is urulhet valtozo 
pH-ju szeklet. Hasmeneskor sok bikarbonatot vesztunk, savasak 
leszunk. Hanyaskor eppen savat veszitunk, lugosak leszunk - ez 
veszelyesebb. Alapbol a savvesztesre vagyunk 'kikepezve', azt 
viszonylag konnyen es gyorsan el tudjuk tavolitani, lugot kevesbe.

> A szokv nyos sz”vegek szerint a h£sos ‚telek savas¡t¢k, a z”lds‚gek 

Olyan aminosavak vannak bennuk, amelyek savas kemhatasuak.

> l£gos¡t¢k, a gym”lcs”k is l£gos¡t¢k, de csak akkor, ha nem m ssal esszk. 

A zoldsegben, gyumolcsben gyenge savak Na-, K-soi talalhatok nagyobb 
mennyisegben, ezert lugosnak minosulnek, mert reszben gyorsan fel 
akarjak venni a protonjukat.

> Ha pl z”lds‚get ‚s gym”lcs”t egytt esznk, az m r savas¡t¢. A paradicsom 
> gym”lcsnek sz m¡t - mondja a "szakember" -, meg a narancs, citrom is. A 
> citromban ugye j¢ sok sav van, m r belegondolni is el‚g :), de m‚gis 
> aszonta, hogy ha ebbol az igen savas gym”lcsbol megesznk valamennyit, az 
> v‚gl l£gos¡t¢ hat s£.

Errol fogalmam sincs, hogy a lebontas szempontjabol milyen, vagyis 
ha MEGESSZUK, de csak a leve az tutti, hogy mindkettonek savanyit! 
Udv:
    BBalazs
    
http://www.phys.szote.u-szeged.hu/bbalazs/bbalazs.htm
    



More information about the Elektro-etc mailing list